Draagt de huidige economische crisis bij aan emancipatie?

24/12/2012 Leestijd: 2 minuten

Vorige week las ik via Twitter onderstaande tekst (bron).

“Mannen die beslissen om hun professionele carrière op te geven om de hoofdverantwoordelijkheid voor het gezin op zich te nemen, worden vaak met een verlies aan status geconfronteerd, aldus een onderzoek van wetenschappers aan de Chapman University en de University of Wisconsin”. Huishoudelijke taken worden namelijk nog steeds geassociëerd met het moederschap en worden ook nog eens ondergewaardeerd.”

Thuisblijvende mannen

Mannen proberen blijkbaar op een agressieve manier het verlies aan status te compenseren. Ze presenteren zich als een rebelachtige figuur die zich  los heeft gemaakt van traditionele verwachtingen en rolpatronen. Dit zette me aan het denken. Ik word in mijn directe omgeving namelijk geconfronteerd met mannen die niet uit eigen initiatief ‘thuisblijven’. Zij hebben allen partners (in deze gevallen zijn dat vrouwen) die buitenshuis werkzaam zijn. Waarbij de ene partner meer uren werkt dan de ander. Maar in ieder gezin zijn de huishoudelijke taken op dit moment inderdaad voor rekening van de ‘thuisblijvende’ man. Tenslotte heeft hij er meer tijd voor….

Het imago van huishoudelijke taken

Ik realiseer me dat deze situatie niet vergelijkbaar is met een situatie waarin een man bewust kiest om zijn professionele carrière op te geven. De mannen uit mijn vriendenkring zijn door diverse omstandigheden hun baan kwijtgeraakt. Ze hebben niet alleen een deuk in hun eigenwaarde opgelopen, doordat ze niet langer de kostwinner zijn, ze worden ook nog eens ‘opgezadeld’ met ondergewaardeerde huishoudelijke taken. Wat doet dit dan wel niet met hen? En gezien de huidige economische verwachtingen zal dit nog wel meer mannen overkomen. Zou dit dan eindelijk kunnen gaan betekenen dat het imago van de huishoudelijke taken verandert?

0 reactie(s) op “Draagt de huidige economische crisis bij aan emancipatie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.