Drie kwartier werken voor drie uur loon?

27/07/2011 Leestijd: 2 minuten

Vorige week heeft het gerechtshof in Leeuwarden een voor oproepkrachten erg interessante uitspraak gedaan. Een werknemer die wordt opgeroepen door zijn werkgever en een contract heeft van minder dan 15 uur per week, moet voor tenminste drie uur worden uitbetaald. De volledige beschrijving (in juridisch jargon) van de uitspraak staat op rechtspraak.nl, hieronder een korte beschrijving van de zaak en de implicaties.

De taxichauffeuse
Enkele jaren geleden (het tussenarrest stamt uit 2009) heeft een taxichauffeuse haar werkgever aangeklaagd omdat ze te weinig uitbetaald kreeg. Haar werkgever betaalde alleen de precieze uren die ze maakte. Dus ze mocht alleen tijd schrijven tijdens het rijden. Daarbij was ze voor de route(s) waar ze mocht rijden, ook afhankelijk van haar werkgever. Zo kon het gebeuren dat ze een periode weinig uren kon maken in haar werktijd, zonder dat ze daar zelf invloed op had.

De rechtbank oordeelde in haar voordeel. Interessant uit de uitspraak is het volgende citaat:

“6.  Het hof stelt voorop dat met art. 7:628a lid 1 BW, blijkens de parlementaire geschiedenis (Kamerstukken II, 1996/1997, 25 263, nr. 3, p. 23), is beoogd “te bevorderen dat de werkgever de arbeid zo organiseert dat diensten of perioden van minder dan drie uur waarin arbeid moet worden verricht, waarbij ook nog onduidelijkheid bestaat over de tijdstippen waarop arbeid moet worden verricht of over de arbeidsduur, zo min mogelijk voorkomen. [bold is mijn toevoeging, red.] De aanspraak op loon kan worden beschouwd als een compensatie voor de onzekerheid in bijvoorbeeld oproeprelaties over de omvang van de arbeid en de daaruit voortvloeiende inkomsten of over de tijden waarop deze arbeid moet worden verricht. Deze aanspraak legt voorts druk op partijen om tot duidelijke afspraken te komen.”

De voorwaarden
De voorwaarden zijn echter vrij specifiek. Alleen wanneer de werknemer een oproepcontract heeft  voor minder dan 15 uur, oproepkracht is en geen vaste werktijden heeft, kan hij aanspraak maken op een salaris van drie volle uren. De drie uren regel geldt echter niet ‘dubbel’: als de werktijd om 9.00 begint en er wordt van 9.00 tot 9.15 gewerkt en van 12.15 tot bijvoorbeeld 12.45, dan wordt er gewoon vier uur uit betaald en niet twee keer drie uur.

Conclusie
Kortom: heeft u veel oproepkrachten met relatief kleine contracten, dan is het belangrijk om met deze uitspraak rekening te houden. Misschien toch even het contractenarchief in duiken?

0 reactie(s) op “Drie kwartier werken voor drie uur loon?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.