Drie overwegingen die je moet maken voordat je ontslag neemt

28/06/2022 Leestijd: 3 minuten

Het is iedere dag op het nieuws: personeelstekorten zorgen voor grote problemen, net nu de economie weer op gang komt na twee jaar malaise. Denk aan de beelden van Schiphol, maar bijvoorbeeld ook in de horeca en de techniek wordt naarstig gezocht naar personeel.

Wat doet dat met jou? Er is een enorm aanbod van vacatures en er is momenteel altijd wel ergens een baan leuker en beter dan die van jou! Toch? Als dat echt zo is: Go for it. Maar als je twijfelt, luister dan even naar het stemmetje in je hoofd dat die twijfel veroorzaakt. Want er zijn een aantal dingen die je moet overwegen voordat je ontslag neemt.

Ratio versus emotie

Het aannemen van mensen gebeurt vaak op basis van rationele argumenten: minder reistijd, beter salaris, een carrièrestap, meer uitdaging in de functie. Terwijl vertrek van medewerkers veel vaker gebaseerd is op emotie: de werkdrukbeleving, de sfeer in het team, de relatie met de baas. Wat gebeurt er als je het eens omdraait? Kijk eens met een rationele bril naar je huidige baan en met een emotionele bril naar vacatures. Leidt dit tot nieuwe inzichten?

Als je ontslag neemt, kun je dat doen terwijl er al een nieuwe baan op je wacht, maar je kunt er ook voor kiezen om pas na je ontslag die nieuwe baan te gaan zoeken. Kom eerst even tot ‘rust’, kom daadwerkelijk los van het oude. Ontspan. En ga met nieuwe energie op zoek naar een nieuwe uitdaging (dit is natuurlijk financieel niet voor iedereen weggelegd, doe alleen wat passend is).

Werkwaarden

Ook werkwaarden zijn van groot belang bij het maken van keuzes. Welke werkwaarden geef je op? Weet je eigenlijk welke waarden voor jou belangrijk zijn? Dat is natuurlijk het vertrekpunt. Is dat bijvoorbeeld het hebben van zekerheid en vastigheid? Ga dan niet zomaar verkassen! Is het vrijheid, zingeving, autonomie, afwisseling? Wat moet echt terugkomen in je werk? Wil je echt van baan veranderen, vraag dan bij sollicitatiegesprekken naar deze werkwaarden. Een top 3!

1. Sociale steun

Tijdens het verplicht thuiswerken in de achterliggende jaren gaven veel mensen aan sociale steun te missen. Ze misten het dagelijkse informele contact met collega’s en het prietpraatje bij de koffie. Sociale steun is ook een belangrijke buffer tegen een te hoge werkdruk. Hoe belangrijk zijn je collega’s voor jou? Ben je bereid ze achter te laten voor een nieuw avontuur?

2. Cultuur

De collega’s zijn natuurlijk deels verantwoordelijk voor de cultuur, maar zij doen dat niet alleen. Ook de klanten of cliënten spelen een rol. De leidinggevenden. De directie. De manier waarop jullie elkaar aanspreken en met elkaar omgaan. Zo was ik laatst bij een bedrijf waar high class de norm is. Als jij daarbij past, is een overstap naar een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg bedrijf’ wellicht een tegenvaller.

3. Ontwikkelmogelijkheden

Een nieuwe baan lijkt vaak een ‘stap vooruit’. Maar is dat wel echt zo? En heb je onderzocht of je die ontwikkeling ook in je eigen baan kunt maken? Als dat niet zo is, doe dat dan alsnog. Er is bij veel bedrijven best het één en ander mogelijk en er zijn zeker ook subsidies voor opleidingen in allerlei branches. Ook ‘stage lopen’ op andere afdelingen is regelmatig een optie. Maar als je leidinggevende niet weet dat je je wilt ontwikkelen, dan kan diegene je ook niet helpen.

Vraag je af of deze drie waarden voor jou ook belangrijk zijn. Of misschien zijn er andere waarden van belang. Bespreek ze eventueel met een loopbaancoach. Bedenk hoe belangrijk welke waarden zijn en in hoeverre deze nu aanwezig zijn. Als je hebt wat voor jouw belangrijk is, geef dat dan niet zomaar op!

0 reactie(s) op “Drie overwegingen die je moet maken voordat je ontslag neemt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.