Drukte? Werkverschaffing bedoel je!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Goedemorgen,

DRUK… DRUK… DRUK… JEETJE, WAT ZIJN WE DRUK! Je hoort het overal om je heen. U kent dat. Zeker nu we weer op het jaareinde afgaan. Niemand nergens tijd voor. Druk … druk … druk …! Is daar een reden voor? Wat zou er toch in ieder van ons gevaren zijn, dat we juist in deze tijd allemaal extra druk ervaren? Ik heb er – moet ik u zeggen – weinig mee met al die drukte om me heen. En zeker met heel drukdoende personen.
Hoe dat komt? Dat zal ik u vertellen in deze Opstarter.

Jaren terug had ik het genoegen dat ik mee mocht draaien in een gigantisch productieproces, waarin met 5 ploegen werd gewerkt. En natuurlijk werd ik in al die verschillende diensten  ingeroosterd ter kennismaking. Mijn eerste shift was de middagdienst. Operators liepen af en aan, keken indrukwekkend op allerlei schermen, draaiden aan knoppen en liepen hoogst ernstig om hun machines  heen. Voelden hier en daar, stelden iets onzichtbaars bij en weer terug, luisterden aandachtig en gromden tevreden als het lawaai hetzelfde bleef als tevoren.

Rond 18.00 uur werd het rustiger, gesprekken kwamen op gang over de voetbal, het eten dat  besteld ging worden, de collega’s, enfin alle hectiek leek voorbij. Na het eten werd mijn introductieronde voortgezet. Maar voor het zover was, had ik met enige verbazing de complete metamorfose waargenomen die over de vorige shift was gekomen. Het leek wel een andere wereld. Overal zaten operators op hun dooie akkertje te babbelen met elkaar over van alles en nog wat. Er heerste een volmaakte ontspanning. Nieuwsgierig vroeg ik hoe het kwam dat men zo relaxed was geworden? De man aan wie ik dat vroeg, keek mij op zijn beurt verbaasd aan en zei: “Ze zijn toch weg nu, dus dan kun je weer normaal aan het werk.” “Wie zijn  ze”, vroeg ik bleu als ik toen nog was. “De kantoorpikkies. Zolang als die in de buurt zijn, moet je continu in beweging blijven, goed rondlopen, schermen controleren en vooral zorgen dat je geen gesprek met ze krijgt. Daarom heeft bijna iedereen op de werkvloer een rothekel aan ze. Dat is ook meteen de reden waarom we de pest hebben aan ochtend- en  middagdiensten. We zeggen wel dat het vanwege het vroege opstaan en het late stoppen in de middag ligt, maar in het weekend heeft niemand problemen. Wel van Maandag tot en met Vrijdag, want dan lopen die van kantoor overal rond en willen ze met je praten en overleggen. Trouwens, van welke ploeg ben jij?”

Toen ik eerlijk opbiechtte dat ik de nieuwe P&O-er werd en nu in mijn introductietijd zat, verontschuldigde hij zich direct en uitgebreid. Uiteraard vertelde ik hem dat ik zijn openheid enorm had gewaardeerd, want dat het voor hen wel realiteit was en dat ik een belangrijke les had geleerd die ik goed in mijn oren zou knopen. Later – als ik overleg wilde met de ploegen – plande ik dat in op de middagshift. Maar pas als ik had geconstateerd dat alles “normaal” liep. Een mogelijk excuus, ja maar… en geen tijd want… kon ik direct pareren met het argument: “Als jullie willen dat wij van kantoor na 18.00 uur komen voor werkoverleg of andere zaken, dan vind ik dat prima, maar dat gaat dan wel van jullie kostbare “vrije” tijd af.”  Eigenlijk heb ik nooit meer last ondervonden van “drukke medewerkers en te grote drukte.”

Ik wens u een dynamische werkweek zonder kouwe drukte.

0 reactie(s) op “Drukte? Werkverschaffing bedoel je!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.