DSM, online recruitment serieus genomen

15/12/2015 Leestijd: 5 minuten

Vandaag ga ik DSM eens aan een onderzoekje onderwerpen. Hoe vriendelijk heeft deze chemische reus zijn online recruitment proces ingericht. Aangenomen dat er een online recruitment mogelijkheid is natuurlijk, tenslotte is dat zelfs voor aan de AEX genoteerde bedrijven geen vanzelfsprekendheid.

Een zeer goed begin
Op de homepage is een link Careers aanwezig. Als ik hier op klik kom ik op Careers home terecht. En hier valt het nodige te beleven.

Het middengedeelte is in twee verticale stukken gedeeld; één voor International Careers at DSM en één voor Corporate Recruitment Events. Aan de linkerkant is een aantal opties onder Careers Home aanwezig, zoals Why choose DSM, Opportunities at DSM, Business courses, Experiences, Contact us. Onder de optie Contact us vind de gezichten, namen en functies van alle recruiters bij de afdeling Corporate Recruitment. En aan de rechterkant zijn een aantal Career links en Related links te vinden.

Als je als kandidaat bij DSM wil werken kan je hier werkelijk alles vinden wat je over het bedrijf zou willen weten. Het is overzichtelijk, uitgebreid en volledig. Als er al een minpuntje is, dan gaat dat naar het onderdeel Experiences. Wat jammer is, want met wat meer testimonials van medewerkers zou dit onderdeel zeker aan waarde winnen.

Vacatures (powered by Taleo) met een hikje
Als ik onder Opportunities at DSM op de link Vacancies klik krijg ik direct een overzicht met vacatures te zien met daarboven een search faciliteit. Ik kan zoeken op categorie (functiegebied), land en/of keyword. Gezien het aantal vactures (minder dan 50) is het aantal zoekcriteria meer dan voldoende.

Ook dit onderdeel doet zeer professioneel aan. En dat is geen wonder, want onderaan de pagina blijkt dat DSM gebruik maakt van het ATS van Taleo, niet bepaald één van de minste applicaties op dit gebied.

Het is daarom jammer om te zien dat er weinig aandacht aan de opmaak en de opbouw van de vacaturetekst wordt besteed. Het ziet er wat rommelig uit, vooral als je meerdere vacatures bekijkt.

Gelukkig kan je online reageren, je kan de vacature zelfs doorsturen naar iemand anders. Natuurlijk even gedaan.

Jammer dat DSM van zo’n contactmoment niet iets meer weet te maken, en de persoon hartelijk bedankt voor het doorsturen van de vacature. Kleine moeite, en het maakt zoveel uit. Maar wat erger is, de e-mail komt helemaal niet aan! Heel slordig natuurlijk.

Solliciteren dan maar
Een leuke functie uitgekozen, Project manager SAP, en maar eens op Apply online gedrukt.

Er komt dan eerst een disclaimer in beeld die moet worden geaccepteerd of afgekeurd. En voor de anderhalve gek (waaronder ikzelf) die zo’n tekst ook daadwerkelijk leest is deze een verademing. Duidelijke taal (nog wel teveel tekst overigens), uitleg waar vragen zouden kunnen ontstaan. Keurig. Ook hier natuurlijk een kanttekening; het zou prettig zijn dat de Privacy en Cookie Policy waar de disclaimer over spreekt als hyperlinks konden worden bezocht, nu moet je er zelf naar op zoek.

Dan het registratieproces, en dat kan aanzienlijk beter. Het blijkt dat ik voor de registratie vijf pagina’s door moet, en de moed zakt me al enigszins in de schoenen.

Het invoeren van de persoonlijk informatie kent een merkwaardig stukje oude web interactie. Als ik land heb gekozen moet ik eerst bevestigen voordat DSM/Taleo mij de provincies kunnen tonen. En als ik dan bevestig komt de pagina niet terug met de cursor in de volgende combobox, nee, ik kom heel ergens anders op de pagina uit. DSM dit kan beter!

Verder gaat DSM nogal ver in het uitzoeken waar ik van de vacature en DSM heb gehoord. En een hele vreemde, ik moet een actieve opt-out doen om geen e-mails te krijgen met passende vacatures…

Een prettige optie is dat ik mijn sollicitatie naar DSM ook als een kopie naar mijn eigen e-mail adres kan sturen.

Net als bij ASML had het sollicitatieproces wel tot één pagina kunnen worden teruggebracht

En een e-mail bevestiging laat niet lang op zich wachten
De e-mail bevestiging arriveert bijna direct en is ook zeer duidelijk:

Thank you for applying at DSM. We have received your application in good order and are currently reviewing your experience and qualifications.
Please click here if you would like to review your application.
We will inform you as soon as possible about the status of your application.
We thank you for your interest in DSM.

Jammer dat er wederom geen melding wordt gemaakt van een uiterste datum waarop je een reactie kan verwachten. En verder de bijzonder vervelende en ook volstrekt onnodige tekst:

Direct replies to this message are undeliverable and will not reach Executive Sourcing & Corporate Recruitment . Please do not reply directly.

Wat een onzin, waarom zou ik niet per e-mail kunnen reageren.

Eindoordeel, verreweg de beste tot nu toe
Maar laat ik eerlijk zijn, DSM is de eerste van de bedrijven tot nu toe die laat zien dat online recruitment serieus wordt genomen. En daarvoor verdient DSM een dikke pluim. Er zijn zeker nog een aantal concrete verbeteringen aan te brengen, maar de overall ervaring is een dikke voldoende.

Volgende keer: Fortis

0 reactie(s) op “DSM, online recruitment serieus genomen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.