Durf te kiezen: 5 tips om je werkdruk af te bouwen

15/09/2016 Leestijd: 2 minuten

In mijn blog van 7 april schreef ik al over een hoge werkdruk en het belang van de balans vinden tussen werk en privé. Vandaag las ik een artikel van Sierd Nutma. Hij beweert dat werkdruk helemaal niet bestaat. En eigenlijk moet ik het met hem eens zijn.

Mensen hebben de perceptie druk te zijn

Hij beschrijft dat veel mensen de perceptie hebben druk te zijn. Te druk om bij te praten met collega’s en te druk om nieuwe werkzaamheden op te pakken. Maar waar het eigenlijk om gaat, is de mindset. Jij als medewerker hebt het meeste invloed op hoe jij naar zaken kijkt. En, nog belangrijker, welke keuzes je maakt. Want, zo schrijft Sierd, het zijn de keuzes die jij maakt die jouw werkdruk veroorzaken, en niet de zaken die zogenaamd door jouw omgeving aan jou worden opgedragen.

In zijn artikel beschrijft hij 5 tips hoe je het gebruik van de term werkdruk voorkomt:

  1. Vervang ‘moeten’ door ‘ik kies ervoor’; als jij ineens zelf de keuzes maakt (en durf dat ook!), doe je misschien wel hele andere dingen en voelt dit veel beter dan wanneer je het gevoel hebt dat je iets ‘moet’.
  2. Maak zaken tijdig bespreekbaar; je krijgt er energie van om keuzes te maken maar ook om zaken die je tegenstaan bespreekbaar te maken. Zo is het van je spreekwoordelijke bordje af.
  3. Stop met het wijzen naar anderen; naar anderen wijzen is makkelijk. Stop met het geven van kritische feedback in situaties waar dingen aan jezelf veranderen duurzaam meer succes oplevert.
  4. Neem je verantwoordelijkheid; doe dingen die je energie opleveren, ook en zeker in je privéleven.
  5. Train je mentale veerkracht; blijf werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Door te doen en keuzes te maken krijg je vertrouwen en positieve energie.

Mijn learnings: maak keuzes en pak die eigen verantwoordelijkheid, zowel in het werk als privé. Je zult zien dat wanneer jij je anders gedraagt, de omgeving mee veranderd.

Het artikel van Sierd kunt u hier lezen.

0 reactie(s) op “Durf te kiezen: 5 tips om je werkdruk af te bouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.