Een afwijkende mening

15/12/2010 Leestijd: 3 minuten

“Een afwijkende mening”

Heeft u dat gevoel ooit gehad, dat als je naar een (soms heel dure) cursus ging, je aan het eind het gevoel had dat je eigenlijk niks nieuws had gehoord en/of geleerd? Iedereen heeft het over dezelfde zaken, iedereen is het eigenlijk al met elkaar eens, en het meest opvallende is wel dat je ook weer dezelfde mensen ontmoet. Niks aan gehad en geld kwijt. Zonde. Waarom doen we dat toch? Welke behoefte dienen we ermee?

Ik denk tegenwoordig vaak dat leiders/managers leiden aan de vrees om af te wijken van een breed gedragen mening en dat als we horen dat we allemaal ongeveer hetzelfde denken en doen, het wel goed zal zijn. Mag ik u daarom verrassen met deze stelling: Dat als twee mensen het over een kwestie helemaal eens zijn, een van die twee overbodig is! Ik gebruik deze ietwat shockerende uitspraak om u mee te kunnen nemen naar een ervaring die ik lang geleden onderging in mijn eerste (dure) cursus leiderschap.

Hoe het ging

Tjee, wat was ik trots. Geselecteerd door het senior-management voor deelname aan een leiderschapsprogramma. De eerste module zou een kleine week duren. Op de eerste grote dag was er vanzelfsprekend de kennismaking met alle andere ‘aangewezen talenten’ en de trainer en werden ons twee vragen voorgelegd: “Wat zijn jouw leerdoelstellingen en presenteer je leerdoelstelling aan alle deelnemers zodat zij je hierbij kunnen ondersteunen”. Merkwaardig genoeg kwamen bij die presentaties steeds dezelfde zaken voorbij: Beter communiceren, balans werk-privĂ© en beter teams kunnen aansturen. En toen was ik. Ik voelde me nogal opgelaten omdat ik klaarblijkelijk als enige iets had opgeschreven dat afwijkend was: namelijk: Leider zijn. Mijn mede-cursisten keken me met grote ogen aan, maar de trainer knikte goedkeurend.

In mijn presentatie ging ik nog een stapje verder met te stellen dat ik geen behoefte had aan softe criteria maar concreet iets over leiderschap wilde leren. Zijn antwoord hierop was: “Vertel straks aan iedereen in je omgeving, je vrouw, je collega’s, je vrienden, je familie over jouw geformuleerde leerdoelstelling van vandaag ‘leider zijn’ en doe dat vooral zoals je bent. Laat je verrassen door hun antwoorden en geef ons in module twee de terugkoppeling”. Zo gevraagd, zo gedaan. Ik kreeg vaak te horen: “Typisch jij en zo kennen we je ook”.

Conclusie

Bij aanvang van module twee stelde de trainer voor om de mede-cursisten te laten raden wat het antwoord was geweest van de door mij gevraagden. En ook zij kwamen tot mijn verrassing met een min of meer gelijkwaardig antwoord. Op dat moment begreep ik nog steeds niet wat dit met “leider zijn” te maken had en nog minder met de cursus leiderschap. Op het eind viel het kwartje toen bij de eind evaluatie de conclusie werd getrokken dat leiders vooral dicht bij zichzelf blijven. Leiderschap is geen functietitel en zeker geen tool. En nog veel minder een consensus. Goede leiders durven de confrontatie aan. En … ze genieten juist van meningen die afwijken van die van henzelf. Het maakt hun beslissingen beter.

Ik wens u hele fijne feestdagen. Vanwege de feestdagen ontvangt u in 2011 pas weer een nieuwe Opstarter.

0 reactie(s) op “Een afwijkende mening”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.