Een bedrijfsmaatschappelijk werker inschakelen: de voordelen

20/09/2022 Leestijd: 2 minuten

Stel je eens voor dat een werknemer normaliter goed en vol enthousiasme functioneert, maar dit ineens compleet omslaat. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de persoon in kwestie, maar ook voor de bedrijfsprocessen en de motivatie van andere werknemers.  

De voordelen van een bedrijfsmaatschappelijk werker

Een bedrijfsmaatschappelijk werker schakel je in om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren door de juiste begeleiding. Dit zal – behalve op de persoon in kwestie – ook een positief effect hebben op het verzuim, het personeelsverloop, de productiviteit en de medewerkerstevredenheid.

Naast dat je dit vanuit goed werkgeverschap doet, is het ook een vorm van verzuimpreventie of verzuimbeperking. Door je medewerkers de mogelijkheid te bieden om bij een bedrijfsmaatschappelijk werker langs te gaan, laat je je betrokkenheid zien. Daarnaast kan het sneller en effectiever zijn om de medewerker weer in zijn of haar kracht te zetten. Want doe je niets? Dan is de kans groot dat de medewerker ziek thuis komt te zitten, met alle gevolgen van dien. Sta alleen al stil bij het feit dat de wachttijd bij een reguliere psycholoog zo’n 8 tot 16 weken is.

De kosten van psychisch verzuim

Psychisch verzuim behoort in de top van de verzuimoorzaken. Denk aan burn-out, werkstress, depressie en andere mentale problematiek. Naast het mentale belang voor de medewerker kan het voor de organisatie financieel gezien ook voordeliger zijn om een bedrijfsmaatschappelijk werker ter beschikking te stellen. Denk eens aan de verzuimkosten, vaak zo’n 250 euro per dag. Gemiddeld verzuimt men met mentale problemen zo’n 7 dagen meer dan een medewerker die hier niet mee te maken heeft. Maar vaak is het zelfs nog veel langer dan 7 dagen. Dit kost je dus al 1750 euro!

Wanneer je een bedrijfsmaatschappelijk werker in kan zetten, kun je daarmee je verzuim beperken of misschien zelfs voorkomen. Soms zijn enkele gesprekken al voldoende om een medewerker weer op weg te helpen.

Conclusie

In mijn ogen is het een kleine investering, maar maakt het een groot verschil. En wat is er nou belangrijker dan gelukkige medewerkers?

Goed werkgeverschap komt naar mijn mening voort uit zorg en verbinding. Waarom zou je wel een budget vrijgeven voor ontwikkeling en begeleiding voor scholing en niet voor persoonlijke/mentale ontwikkeling en begeleiding? Denk daar eens kritisch overna 😉

0 reactie(s) op “Een bedrijfsmaatschappelijk werker inschakelen: de voordelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.