Een echte manager ‘managet’ en is geen ‘baas’

29/02/2012 Leestijd: 3 minuten

U heeft het vast wel eens meegemaakt: dat iemand een functietitel voert die niet bij zijn of haar functie past. Een HR adviseur in een organisatie waar hij de enige HRM’er is, is al snel een HR manager. Terwijl de functie-inhoud helemaal niet wijst op een HR manager (maar op een adviseur, officer, business partner). Dit soort naamsverwisseling gebeurt op heel grote schaal. Hieronder wil ik het hebben over deze naamsverwisseling bij leidinggevende functies. We noemen deze functie vaak ‘manager’, maar de functie wordt op verschillende manieren ingevuld. Mogelijke termen voor de invulling zijn: baas, leidinggevende of manager. Ik denk dat het goed zou zijn om een einde te maken aan deze ambiguïteit. Zo ontstaat meer duidelijkheid over functies en kunnen we ook beter bespreekbaar maken wat precies de invulling is van de positie ‘manager’.

Wat doet een baas?

“Baas” is – volgens mij – vooral een term uit vroegere productie-omgevingen, waar de ‘baas’ anderen vertelde wat ze moesten doen. De baas was typisch iemand die goed was in zijn werk en na enkele jaren gepromoveerd werd naar een positie waar hij anderen kon helpen om het werk goed te doen.

Wat doet een manager?

Manager is een vrij ingewikkeld term en er zijn talloze definities. In de kern komt het er op neer dat een manager menselijke, financiële technologische en natuurlijke bronnen bijeen brengt, teneinde een bepaald doel te bereiken (zie wikipedia: management).

Interessant is om op te merken dat we tegenwoordig vaak zeggen dat de rol van managers verandert. Wat hiermee wordt bedoeld is dat managers tegenwoordig op een andere manier hun bronnen organiseren. Vroeger moesten ze hun werknemers vertellen wat ze moesten doen – en waren ze ‘baas’, tegenwoordig moeten ze hun werknemers faciliteren, zodat ze hun werk beter kunnen doen. Kortom, de rol van de manager in de organisatie is niet verandert, maar de rol van de manager ten opzichte van de werknemer wel.

Leuk feitje: Soms wordt ‘management’ gedefinieerd als ‘what managers do’, om aan te geven hoe complex

Wat doet een leidinggevende?

De Nederlandse wiki maakt een interessant onderscheid tussen een manager en een leidinggevende. De manager doet wat hierboven wordt beschreven, terwijl de leidinggevende visie heeft en zjin ideeën met overtuigingskracht overbrengt zodat anderen in de organisatie zijn visie gaan delen.

De rol van een manager is nooit veranderd

Recent schreef een collega een goed artikel: Het einde van de functie en het begin van de rol, wat er op neerkomt dat mensen geen functie meer invullen, met vaste taken, maar een rol innemen in de organisatie. De manager had altijd al een rol: om de bronnen die hij tot zijn beschikking had zo efficiënt en effectief mogelijk te gebruiken om zijn doelen te bereiken. De manier waarop hij dit moet doen is wel veranderd: namelijk door meer te gaan faciliteren.

Dit perspectief biedt wat misschien wat mogelijkheden om eens om tafel te gaan met een of enkele managers. Welke rol vervullen zij precies? Zijn ze nog ‘baas’ en zo ja, past dat binnen hun afdeling? In hoeverre zijn ze manager en in hoeverre zijn ze leidinggevende? Wilt u dat uw organiatie allemaal ‘leidinggevende’ managers heeft? Of heeft uw organisatie slechts één leidinggevende, bijvoorbeeld de CEO, of iemand die speciaal voor die functie is aangenomen. En wilt u daarom dat uw managers allemaal vooral ‘manager’ zijn?

Maar goed, de manager is geen baas meer – en nog niet zo vaak leidinggevende. Hij is wel meer manager dan ooit.

0 reactie(s) op “Een echte manager ‘managet’ en is geen ‘baas’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *