Een idee, maar wat moet je ermee? Over de weg naar inspiratie

26/03/2013 Leestijd: 3 minuten

Mijn inspiratie om te schrijven haal ik uit paprika – Mark Twain

Hoe komen mensen toch aan goede ideeën? Soms dat je denkt: het is zo simpel, waarom heb ik dat niet bedacht? Waar halen ze de inspiratie vandaan?
Ze komen er in ieder geval niet aan door de hele dag druk te zijn met het afwerken van hun to-dolijstje of van afspraak naar afspraak te rennen: een valkuil voor veel HR-professionals. Ideeën ontstaan vaak door toevallige ontmoetingen, een filmpje, een treffende zin in een boek.

Ideeën ontstaan ook bij bedrijven als Google en FedEx die werktijd aan medewerkers beschikbaar stellen om aan eigen projecten te werken. Ze ontstaan ook tijdens een sabbatical in Azië. Mooie voorbeelden, maar laten we wel wezen: voor de meeste mensen  is dat een ver van je bed show. Een klein beetje meer van de wereld ontdekken, kan echter altijd!

Ideeën opslaan

Ideeën liggen overal op je te wachten en de kunst is ze te herkennen als ideeën en ze op te slaan. Het kan geen kwaad een voorraadje goede ideeën te hebben, je weet namelijk nooit wanneer ze van pas komen. Zo heb ik eens een voorstelling op De Parade kunnen vertalen naar een activiteit op een personeelsfeest of kon ik een probleem in de organisatie benoemen doordat een studiegenoot vertelde wat een inspirerende persoon hij had ontmoet die een boek bleek te hebben geschreven over het probleem waar ik tegenaan liep (Alice in organisatieland, een blog waard).

Online op Pinterest en offline in een archiefdoos verzamel ik mooie plaatjes, interessante filmpjes, artikelen en zelfs een reclamefolder waarin me iets was opgevallen. Wat ik daar nou weer mee moet? Geen idee, maar het komt vast een keer van pas. Ik heb ook een keer de titel genoteerd van een boek dat degene tegenover mij in de trein zat te lezen. Het maakte me nieuwsgierig.

Openstaan voor de wereld om je heen

Inspiratie betekent simpelweg nieuwsgierig zijn, open staan voor de wereld om je heen, je verwonderen en jezelf de tijd gunnen om een boek of tijdschrift te lezen. Snuffel bijvoorbeeld eens rond op www.ted.com. De ondertitel “ideas worth spreading” alleen is al inspirerend.
En vergis je niet: beter goed gejat dan slecht bedacht. Het TED-praatje ‘Everything is a Remix‘ van Kerby Ferguson is daar een goed voorbeeld van!
Ik ben ervan overtuigd dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van HR richting business partner en aan het loskomen van instrumentele personeelszaken die ons dreigen op te slokken.

Breng inspirerende ideeën in

Ik stimuleer mijn HR-collega’s inspirerende dingen in te brengen en dat mag van alles zijn. Zo was een collega naar een avondje cabaret geweest waar zo’n treffende scène in zat over het geven van feedback dat we die van YouTube hebben geplukt en nu nog in trainingen gebruiken. Het is vaak niet alleen interessant wat collega’s inbrengen, je leert ze ook beter kennen: wat drijft ze? En dat is weer eens een ander gesprek dan: hoe gaan we om met de veranderde vakantiewetgeving, de planning van de gesprekscyclus of een checklist voor uitdiensttreding.

Daag elkaar uit en durf klein te denken: goede ideeën liggen misschien gewoon tussen de reclamefolders!

0 reactie(s) op “Een idee, maar wat moet je ermee? Over de weg naar inspiratie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.