Een innovatie in (e-)HRM – Voelen en denken in evenwicht door pianolichtjes

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

U herkent het wel. Er wordt steeds meer gepraat, maar steeds minder gezegd. Men luistert niet naar de ander en zichzelf. Gevolg: communicatiestoornissen, relatieproblemen en spanningen, alsmede onzekerheid, stress en verzuim. Een consultant met internationale ervaring verwoordde het laatst zo:”Vrouwen praten te veel, mannen delen te weinig.”

Na ruim twintig jaar ervaring in mijn eigen praktijk zou ik het zo niet willen zeggen, maar het was wel herkenbaar. Onderzoeken schijnen uit te wijzen dat het overwegend de mannen zijn die niet over hun gevoelens praten. Wellicht klopt dat statistisch gezien, maar ik zou de vrouwen die dat niet doen niet graag de kost geven. Kortom: wie de schoen past trekke hem aan! Zowel bij onszelf als in onze leef- en werkomgeving zal het herkenbaar zijn dat het niet makkelijk is ons kwetsbaar op te stellen. En daar heb ik iets op gevonden!

Sinds 2008 produceer ik dagelijks op mijn weblog een stukje tekst waarop men kan reflecteren. Die zogenaamde weblichtjes blijken o.a. tot boeiende gesprekken te leiden tussen de lezer en diens omgeving. Het denken verdiept en verruimt zich. Tevens gebruik ik al jarenlang mijn klassieke piano-improvisaties in mijn coachingspraktijk, zowel individueel als in (management)trainingen.

Voor eenieder is het dan bijzonder te ervaren hoe men de eigen gevoelens ont-dekt en die uitwisselt met de ander. Tenslotte merkte ik de afgelopen jaren zowel in spreekbeurten, in combinatie met mijn pianospel, als bij recitals, dat zowel voelen als denken daardoor gevoed worden. Ook in groepen van ca. 40 en 150 mensen konden gevoelens er zijn. Dit waren o.a. groepen bestaande uit bestuurders, managers, docenten, ondernemers en P&O-ers. Aan de hand van een paar reacties, zal ik het effect illustreren:

  • “De kracht van deze unieke vorm; afwisselend piano-improvisaties en gesproken woord, zit in de verbinding van creatie en cognitie.”
  • “Door de bijzondere combinatie met muziek komen de woorden anders binnen.”
  • “Jouw pianospel leidt tot een beter resultaat van de bijeenkomst.”
  • “Door de sfeer van veiligheid en vertrouwen durfden wij, die elkaar merendeels niet kenden, zeer openhartig te zijn”

Deze ervaringen op het mentale en emotionele kwaliteitsniveau van leven brachten mij op het volgende idee: Ik combineer beide en biedt deze digitaal aan (www.classicimprovisations.com). Door mijn klassieke piano-improvisaties – waarbij ik bovengenoemde weblichtjes combineer met een uniek stukje muziek – worden voelen en denken met elkaar verbonden en versterken die elkaar. Deze zgn. pianolichtjes kan men gratis downloaden en verspreiden zich snel. Met inmiddels als bewezen resultaat: ontspanning, (zelf)inzicht en energie, waardoor men verlangens echt weet te realiseren. Een paar reacties:

  • “Het is relaxed wakker worden met de CD “Uit het hart”. Een aanrader!”
  • “De pianolichtjes ontroeren mij. Dat gebeurt er als je naar binnen kijkt”.
  • “Mooi, ontspannend en energiegevend.”

Dat zijn bemoedigende reacties. Er is inmiddels een Clinic t.b.v. het beter en sneller doen verlopen van veranderingsprocessen in organisaties  en eind oktober verschijnt de tweede CD. Wellicht een aanrader als relatiegeschenk of in het kerstpakket.

Als man van zestig in deze crisistijd met een (e)HRM-innovatie komend, waardoor voelen en denken meer in evenwicht komen en men door uitwisseling ervan relaties verstevigt en verdiept, illustreer ik graag dat deze crisistijd kansen en mogelijkheden biedt. En voor degene die echt genieten wil: Ik organiseer tevens concertdiners! Want muziek die raakt, smaakt toch altijd naar meer?!

0 reactie(s) op “Een innovatie in (e-)HRM – Voelen en denken in evenwicht door pianolichtjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.