Een kwestie van gunnen

14/02/2018 Leestijd: 4 minuten

Wat zou er gebeuren als je net zo goed voor jezelf zou zorgen als je voor je werkgever doet?
Een lastige he?

Een kwestie van gunnen - gun jij jezelf net zoveel als je werkgever?

We zijn in de regel behoorlijk geconditioneerd om plichtsgetrouw onze uiterste best te doen op professioneel gebied. We racen met onze bolides ‘s morgens vroeg langs de school om ‘het liefst’ met lopende motor onze bloedjes van kinderen nog net op tijd af te droppen, ondertussen al telefonisch in gesprek met de eerste klant. Al toeterend en foeterend overleven we al append de file onderweg naar kantoor om het eerste teamoverleg voor te zitten. We zijn er op gebrand om niets te missen, alle targets te halen en liever nog meer omdat je collega ook zo lekker bezig is. Een uurtje langer werken of toch nog een onverwacht zakendiner? Hoort erbij. Even een telefoontje naar huis. “Ze begrijpen het vast wel en anders doen we binnenkort een keer iets leuks met de kinderen. Best lekker eigenlijk om na het eten thuis te komen, want echt gezellig is het niet aan tafel met al die hectiek van de kids”. “Ze snappen zeker niet dat ik er een drukke dag op heb zitten en geen zin heb in gedoe! M’n vrouw loopt er bij als een slons en lijkt in de verste verte niet meer op wie ze ooit was. Over seks hoeven jullie het al helemaal niet te hebben. Je partner slaapt al voordat ze haar bed ziet. Neem dan die nieuwe collega! Die heeft het pas goed voor elkaar, met zo’n lekker ding”. Je voelt je al tijden niet fijn en zeker niet fit? Een wijntje extra doet wonderen?

Clichés en daarom zo waar! We herkennen de situaties allemaal, we weten dat het anders zou moeten, maar gaan door tot het fout gaat. De vraag is nooit of, maar wanneer het fout gaat. Hoe het fout gaat is verschillend, maar het gaat fout. Voor de een betekent het echtscheiding, voor de ander regelmatig voorkomende conflicten op de werkvloer, een burn-out, hartkwaal of gaat overmatig eten en weer een ander wordt depressief, maar het gaat fout. Zo jammer!

Wat zou er gebeuren als je nu zou besluiten om vanaf morgen je dagritueel aan te passen naar standje redelijk. Misschien zelfs zoals je het ooit had bedacht. Met aandacht voor je kinderen op het moment dat het de bedoeling is, met waardering voor je partner waarbij jullie relatie weer gelijkwaardig wordt, maar vooral met liefde voor jezelf waardoor je de balans weer terug kan vinden in draaglast en draagkracht. Je wordt er een stuk relaxter van als vader ( of moeder), een prettiger collega, productiever als werknemer en een stuk aantrekkelijker als partner.

Hoe dan?
Begrenzen is het toverwoord! Een businessplan op maat! Jouw maat om precies te zijn. Met oog voor je dagritme, werktijden, maar zeker ook voor je sociale leven, beweging, ontspanning en voeding. Zo erg? Ja, het is even een werkje het schrijven van zo’n businessplan, maar zoals je weet is het onontbeerlijk en betaalt het zich dubbel en dwars terug.

Waar begin je dan?
Misschien zoals ooit door de natuur bedacht met het luisteren naar je intuïtie ( je weet wel, dat stemmetje in je hoofd dat je laat weten op de rem te trappen of juist die actie te ondernemen die bijdraagt aan je welbevinden. Plannen, overleggen, afstemmen, delen, dromen van inspirerende situaties en vooral genieten wat dat wat er is. Je kinderen gaan je later vertellen wat de kwaliteit van jullie relatie was en zullen waarschijnlijk minder waarde hechten aan alle materie waar je zo hard voor overwerkt. Natuurlijk is het fijn een paar keer per jaar met vakantie te gaan. Als dit echter zo enorm veel stress met zich mee brengt dat dit conflicten teweeg brengt, is het de hoogste tijd om na te denken over het maken van keuzes. Als je bereid bent om kritisch naar je eigen handelen te kijken, zou je kunnen ontdekken dat het laten van iets soms veel meer oplevert dan het nog meer ondernemen. Voor jezelf, maar zeer zeker ook voor je dierbaren. Kwaliteit-tijd niet later, maar nu!

Groet, Christie

0 reactie(s) op “Een kwestie van gunnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.