Een organisatie is als een houtstapel…..

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Zaterdag werd bij mij een nieuwe lading hout voor de houtkachel bezorgd.

“Zo”, sprak de man die het hout kwam afleveren, “ik zie, u heeft een nieuw houthok”.

Ik had inderdaad een nieuwe houtopslag aangeschaft; eentje met een opvallend design. Het werd indertijd in onderdelen geleverd en toen ik het op de oprit opgebouwd had, kreeg ik veel reacties uit de buurt. Omdat het in de verte iets weg had van een bushokje, werd ik regelmatig door buurtgenoten  gevraagd wanneer de bus zou komen. Ik wilde net beginnen om het hout in de houtopslag op te stapelen, toen de man mij nog kort aansprak en mij wat stapel-tips meegaf.

Houtstapel Olaf (Houtstapel.jpg)

Onder het stapelen waren mijn gedachten bij zijn adviezen en al stapelend realiseerde ik mij dat een houtstapel en een organisatie wel erg veel overeenkomsten hadden.
Houtblokken zijn – net als mensen – allemaal verschillend van vorm, grootte, gewicht en structuur. Voor een stevige en stabiele houtstapel – had de man gezegd – is het belangrijk dat de houtblokken zo gestapeld worden dat de blokken een stevig verband vormen.
Ik merkte dat ik dat kon bereiken door houtblokken die qua vorm van elkaar verschilden naast en op elkaar te stapelen.

Ook in een organisatie ontstaat er veelal een stevig team als het team bestaat uit medewerkers die juist van elkaar verschillen in plaats van medewerkers die veel dezelfde kwaliteiten hebben.
Medewerkers moeten als het ware de ruimte opvullen met verschillende kennis, ervaring en persoonlijke kwaliteiten.

Zoals houtblokken elkaar nodig hebben om tegen elkaar te steunen, zo hebben ook medewerkers elkaar en elkaars kwaliteiten nodig.
Zo zijn er grote zware houtblokken voor de grove structuur en verband en zijn er lichte kleinere die weer gebruikt worden om de gaten tussen de grotere op te vullen en zodoende het verband verstevigen.
Medewerkers die nog niet over alle kennis en vaardigheden beschikken worden ingezet om de wat lichtere werkzaamheden te doen; zij zijn daardoor belangrijk omdat zij de ruimte opvullen die de zwaardere medewerkers niet invullen.

“Laat voldoende ruimte tussen de houtblokken”, had de man gezegd, ruimte die nodig is voor de ventilatie. De houtblokken zijn altijd nog nat en voor een goede verbranding moeten de blokken buiten nadrogen.
Medewerkers zitten ook boordevol ideeën en in een team moet ook voldoende ruimte zijn voor medewerkers om hun ideeën te kunnen ventileren.

Tijdens het stapelen merkte ik dat sommige combinaties van blokken niet de gewenste stevigheid opleverden. Ik moest dan weer een paar blokken weghalen en deze anders neerleggen waardoor er wel een stevig verband ontstond. In een team zal dat ook voorkomen dat de samenstelling niet tot het gewenste resultaat leidt. Het is dan zaak om enkele medewerkers en hun functie aan te passen of de samenstelling van het team te veranderen.

Al doende kreeg ik meer vaardigheid in het maken van een stevig verband en zo ook zal een leidinggevende steeds vaardiger worden in het samenstellen van het meest effectieve teams.

Toen de drie kubieke meter hout keurig opgestapeld in het houthok lag voelde ik de spierpijn in mijn handen, mijn rug. Het resultaat van al die fraai gestapelde houtblokken was een mooi gezicht en het gaf mij een zekere voldoening van mijn werk.
Zo zal ook menig leidinggevende die een optimaal functionerend team wil vormen, het ervaren: het is een vermoeiende bezigheid maar het geeft een voldaan gevoel als het weer gelukt is.

Overigens. Er was een houtblok zo grillig van vorm dat ik het nergens kon inpassen zonder de stabiliteit van de stapel aan te tasten. Daarom heb ik het buiten de houtstapel bewaard. Even later sprak ik mijn buurman die vertelde dat hij een probleem had in zijn tuin. Hij was op zoek naar een stuk hout dat er zo en zo uitzag. Toen moest ik aan het apart gelegde stuk hout denken en liet het hem zien. Hij zei me dat hij het goed kon gebruiken wellicht met een kleine aanpassing. Kijk. dacht ik, dat heb je nu ook wel eens in je team. Herkent u het?

0 reactie(s) op “Een organisatie is als een houtstapel…..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.