Een studie doe je niet alleen voor een baan! Toch?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Als je gaat solliciteren, moet je zoveel mogelijk voorkomen dat je ‘een verhaal moet vertellen’. Je moet je dan verantwoorden voor je jaar sabbatical, of waarom je als starter eerst een jaar bij de Albert Heijn hebt gewerkt voor je HR adviseur werd. En als je een studie wilt volgen vanuit je organisatie, moet je goed duidelijk kunnen maken waar de toegevoegde waarde ligt. Dat blijkt ook snel uit een recent artikel van mijn hand; Welke opleiding maakt het verschil voor HR? waar eigenlijk alleen business-relevante opleidingen worden genoemd. Ook in een veel gelezen artikel Universitair afgestudeerd en werkloos? Doodnormaal komende jaren en het verwijzende artikel zien we dat er veel nadruk wordt gelegd op de studierichting en inhoud. Dit doet onder andere de vraag rijzen waarvoor we studeren.

Een studie is voor een baan

De crisis heeft sterk in de hand gewerkt dat we een studie kiezen op basis van baankansen. Informatici en ICT’ers zitten goed, er is ruim voldoende werk en bij sommige opleidingen staan de bedrijven al te springen om afgestudeerde bachelor studenten. “De rest kun je in de praktijk leren”. Als je bijvoorbeeld filosofie hebt gestudeerd, zoals ondergetekende, heb je een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Soms moet je eerst uitleggen wat je studie precies inhoudt – maar dat impliceert al dat je aan tafel komt. Moeten we dan maar helemaal geen filosofie studeren? Of bijvoorbeeld Keltische talen en culturen?

Een studie – en de universiteit – is er niet alleen voor baan-kansen

Dit blog is niet de plaats om te discussiëren over het primaire doel van een universiteit. Ik hoop in ieder geval dat we het allemaal eens kunnen worden dat er buiten het opleiden van professionals ook een rol is weggelegd voor de universiteit om het verleden en andere culturen te bestuderen, connecties tot stand te brengen, onderzoek te doen etc.

Ik hoop echter dat er ook een zakelijk relevante reden is te geven voor het volgen van een studie die niet direct gerelateerd is aan het vakgebied waar je verwacht later in te gaan werken. Zo denk ik bijvoorbeeld aan de extra diversiteit die dit met zich mee kan brengen; maar het onderzoek of diversiteit positief is voor de team resultaten is nog niet sluitend *. Een ander argument dat ik graag zou willen maken is hoe Alpha studenten kunnen helpen ideeën uit verschillende achtergronden bij elkaar te brengen; hier heb ik redelijk recent een onderzoek over gelezen, maar helaas heb ik het nog niet terug kunnen vinden (alle hulp is welkom!).

Maar wellicht zit ik er naast! Misschien kunnen, puur zakelijk gezien, we beter een beperkt (hoe beperkt?) deel van de universiteit of HBO’s inrichten voor onderzoek en de opleidingen zoveel mogelijk focussen op aansluiting op het bedrijfsleven of de overheid. Wat denkt u?

* Zie eventueel ook andere papers op Google Scholar.

0 reactie(s) op “Een studie doe je niet alleen voor een baan! Toch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.