Einde van een hele lange vakantie…

27/07/2015 Leestijd: 3 minuten

Terwijl de helft van Nederland aan het genieten is van een, ongetwijfeld welverdiende, vakantie, kruip ik achter mijn computer…

Even kijken wanneer ik de laatste blog heb geschreven… Jeetje dat blijkt al bijna 3 maanden geleden te zijn. Die blog werd overigens de best gelezen blog over het eerste half jaar van 2015 (Hier is nog deze top 5, red.), en daar ben ik natuurlijk super trots op. In die blog deelde ik mijn ervaring met de lezers over hoe ik, na een periode van bijna 2 jaar werkloos te zijn geweest, een nieuwe baan heb gevonden, tegen alle verwachtingen in (ik bevind mij in de leeftijdscategorie 55+).

Dan realiseer ik me dat ik over iets meer dan 3 weken ga starten! Hoewel ik er ongelooflijk veel zin in heb en niet kan wachten, bedenk ik me ook dat er weer een nieuwe fase in mijn leven gaat aanbreken. Eentje waar ik weer onderdeel zal zijn van een organisatie en waarin ik me ga inzetten om van zoveel mogelijk toegevoegde waarde te zijn.

Een periode waarin ik ook zeker gebruik ga maken van alles wat ik de afgelopen 2 jaar heb geleerd, bijvoorbeeld op het gebied van instroom (recruitment). Nog meer dan voorheen neem ik me voor om kandidaten te selecteren op basis van hun toegevoegde waarde en talent en niet op basis van harde criteria, waarbij kandidaten door de (in de huidige tijd steeds meer gebruikte) ATS (Application Tracking System) meteen en veelal automatisch worden afgeschreven.

In hokjes plaatsen van medewerkers

Toevallig stond er op de HR weblog pagina van Expand onlangs een bijdrage van een collega blogger en bijna naamgenoot (Carola Spruit) met als titel “hebben we nog functie omschrijvingen nodig?”. Een kort artikel, dat mijns inziens op veel fronten een terecht dilemma aanhaalt. Dan bedenk ik me dat ik op 26 maart jl. een blog heb geschreven met als titel “het roer moet om, we moeten anders gaan kijken”, dat feitelijk aangeeft hoe ik aankijk tegen het steeds in hokjes willen plaatsen van mensen/medewerkers. Ik zeg dan ook volmondig ”Nee” op de vraag “hebben we nog functie omschrijvingen nodig”?, althans niet de functie omschrijvingen die in het overgrote deel van de (Nederlandse) bedrijven worden gehanteerd.

Richting bepalen

Uiteraard is het zo dat we richting moeten bepalen en helder moeten hebben wat de organisatie doelstellingen zijn op korte en langere termijn. Daarbij is het van essentieel belang om je als bedrijf steeds aan te kunnen blijven passen aan de veranderende omstandigheden. Dat betekent ook dat je geen starre functie omschrijvingen moet willen hanteren als je op basis van flexibiliteit en continue aanpassen moet werken. Dan loop je continue op alle fronten achter de feiten aan.

Toegevoegde waarde en talent

We zouden moeten uitgaan van het talent van mensen en hun specifieke toegevoegde waarde aan de doelstellingen van de organisatie. Daarnaast is iedere medewerker onderdeel van een team (in welke samenstelling dan ook) en komt het talent van iedere individu in dat team het best tot zijn recht als er samen wordt gewerkt aan een gezamenlijk doel. Geen afgebakende hokjes met kernactiviteiten maar een gezamenlijk doel waarbij ieder individu zijn of haar talent maximaal kan inzetten. Eigen verantwoordelijk is daarbij eveneens essentieel. De combinatie van samenwerken op basis van individueel talent en het hebben van eigen verantwoordelijkheid draagt bij aan het succes van het bedrijf en zeker ook aan employee engagement! Daarmee is in mijn optiek eveneens een punt gescoord op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Ik hoop dat ik in de komende periode genoeg tijd heb om te blijven bloggen, omdat ik het onwijs leuk vind om te doen. Ik realiseer me echter ook dat de komende (inwerk)periode heel druk zal zijn en wellicht minder ruimte geeft voor dit soort bijkomende activiteiten.

Van uitstel komt geen afstel hoor! Dat beloof ik!

0 reactie(s) op “Einde van een hele lange vakantie…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *