Eindelijk zomer: wat trek je aan naar je werk?

16/08/2012 Leestijd: 2 minuten

Elk zomerseizoen komt de vraag weer naar boven: wat trek ik aan naar mijn werk als het (meer dan) 30 graden is? Dat de vraag dit jaar zo laat opkomt, ligt aan het feit dat echte zomerse temperaturen die ons nu pas (tegen het eind van de zomer; 1 september begint de meteorologische herfst al!) ten deel zijn.

Jezelf representatief kleden op warme dagen

Het is inderdaad een vraag die ik mezelf al vele zomers stel, indien de temperatuur oploopt tot tropische hoogten. Zeker omdat ik het ‘geluk’ heb gehad op een of andere manier altijd werkplekken te hebben waar geen airco is. Als er namelijk airco is wordt het een stuk makkelijker: door de kou is een jasje niet overbodig en een lange broek en dichte schoenen voorkomen koude voeten en benen die door zo’n continue airco-luchtstroom worden veroorzaakt. In een representatieve functie dus makkelijk: je bent netjes gekleed voor je afspraken en dat bij 30 graden!

Extreme temperaturen

Als er echter geen airco is en de temperaturen op kantoor oplopen tot boven 37 graden (ik heb het echt meegemaakt, laten we over de Arbo-regels maar zwijgen), wat dan? Hoe blijf je representatief, als je kleren aan je lijf plakken, het zweet letterlijk en duidelijk zichtbaar vanaf je voorhoofd op je bureau druppelt en je van de hitte lodderig uit je ogen gaat kijken, niet meer alert kunt zijn? Hoe representatief is het om in zo’n omgeving je afspraken te ontvangen? Ook als je je best doet er nog steeds representatief gekleed uit te zien. Ik nam dan ook wel eens 1 of 2 extra sets kleding en schoenen mee, om te zorgen dat ik representatief op die afspraak kon verschijnen en toch nog enigszins comfortabel gekleed mijn werk kon doen.

Waar legt de organisatie de grens

Waar leg je als organisatie de grens? Is mouwloos toegestaan? Maar een top met spaghettibandjes is ook mouwloos; dus ook toegestaan? Mogen tenen zichtbaar zijn? Voor vrouwen zijn de zogenaamde peeptoes heel erg in, maar met onverzorgde teennagels nog steeds niet repre, zo is mijn mening. En slippers laten ook de tenen zien; is dat dan geoorloofd? En mannen, mogen die zonder stropdas? Korte mouwen? Voor vrouwen: hoe kort mag een rokje zijn? Het vervelende en moeilijke is namelijk ook: wat bij de ene medewerker representatief staat, staat bij een ander minder repre.

Hoe gaan we hier als bedrijf mee om? Stellen we kleedregels op? Wat nemen we dan in de regels op? En in het verlengde hiervan; hoe spreken we elkaar erop aan, als we vinden dat iemand niet representatief gekleed is met dit weer?

Ondanks dit vraagstuk; laten we vooral genieten van de zomer die ons eindelijk heeft bereikt en verstandig onze werkoutfits uitzoeken. En een paar slippers zijn makkelijk mee te nemen voor in de pauze of voor na het werk als je de tocht naar huis gaat ondernemen!

0 reactie(s) op “Eindelijk zomer: wat trek je aan naar je werk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.