Elite HR?

03/04/2017 Leestijd: 3 minuten

Ik begrijp veel bloggers en professionals niet. Onder de noemer HR, Human Relations, worden de meest fantastische blogs gemaakt. Vrijwel altijd gaat het over hoger opgeleid personeel, over de tijd waarin we leven: flex is de toekomst, over de mogelijkheden voor ontslag en het voorkomen van kosten daarvan etc.

Wat bezielt de HR manager of HR business partner? Is de mens alleen maar een middel om winst te maken, een middel om zo goedkoop mogelijk mee om te gaan? Waar is de ziel van HR manager gebleven? Worden blogs alleen geschreven om in de kijker te komen van wellicht een mogelijke klant? Hoe zit dat met die opleiding van die HR manager? Is dat alleen wets- en rechtskennis, komt de mens nog wel aan de orde?

Ik heb het al vaker gevraagd, waarom niet over de mensen en de problemen van mensen bloggen met mogelijke oplossingen daarbij? Heeft u bijvoorbeeld een mening over:

  1. Gelijke kansen en beloning voor vrouwen?
  2. Is het normaal dat een basisschoolleraar minder verdient dan een middelbare school leraar?
  3. Verschillende inzichten over flexwerk, vindt u echt dat elke medewerker gelijk is op dit gebied? Is het niet vreemd om de hoger opgeleide medewerker die graag flexwerkt te vergelijken met een medewerker met een laag inkomen die graag een huis wil kopen? Waarom niet verdiepen in DIE medewerkers?
  4. Geef uw mening ook eens over het ontslaan van medewerkers op een leeftijd waardoor ze nooit meer aan werk kunnen komen. Hoe zouden we dat kunnen voorkomen of opvangen?
  5. Geef uw mening over de zorg: hoe kunnen we dat zodanig doen dat mensen aandacht krijgen. Twee bekende Nederlanders werken een plan uit, op dit blog lees ik er niets over.
  6. Als een bedrijf het echt aankan, vindt u dan, omdat u Business Partner bent, dat u toch flexwerkers moet aanhouden? En wijst u de directie dan wel op de mogelijke gevolgen voor de inzet van het personeel?
  7. De aandeelhouders zijn heel belangrijk geworden. Maar hoe ziet de keuze eruit voor het maken van bijvoorbeeld een sociaal plan als het bedrijf moet afslanken? Vecht u als HR manager dan voor wat minder winst maar een fatsoenlijke regeling of bent u de business partner en knijpt u de mensen af.

Er zijn natuurlijk veel voorbeelden te noemen maar daar gaat het niet om. Ik vraag me af wie u bent en hoe u in het leven staat. Uit de blogs blijkt over het algemeen, en ik vind dat een afschuwelijk woord maar ik vind geen ander woord, een elitaire benadering van de problemen waar we voor staan: de ‘elite HR’.

Ik zie liever een HR afdeling die, gezien de genoten opleiding, een mening heeft over de problematiek van de tijd waarin we leven en bij voorkeur oplossingen aandraagt. HR mensen die opkomen voor zowel het bedrijf als de medewerkers (alle medewerkers en niet alleen hoog opgeleid). Die meningen heb ik de gehele crisisperiode echt gemist en mis ik nog steeds. Mijn hoop op het nieuwe jaar als in mijn vorige blog (De omgekeerde sollicitatie, red.) aangegeven is nog niet bevestigd. Jammer, maar hoop doet leven.

0 reactie(s) op “Elite HR?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.