Er bestaat zoiets als teveel managementboeken lezen

15/12/2015 Leestijd: 5 minuten

Lezers van dit blog weten inmiddels dat ik veel lees – en ook graag reviews schrijf over alle managementboeken in mijn kast. Zo heb ik op mijn eigen site een niet-uitputtend overzichtje gemaakt van inmiddels 34 boekreviews (waarvan 20 op dit blog). Maar op een begeven moment ontstaat er een soort weerstand tegen het zoveelste concept. Want dat is toch echt wat je organisatie moet doen: regels opgeven, een nieuwe policy uitschrijven, talentvolle mensen ontwikkelen – nee, juist richten op de gemiddelde werknemer, de organisatie bekijken van uit het perspectief van een generaal, schoonmaker of buitenaards wezen. U begrijpt: het aanbod is enorm en soms is het teveel. Andersom heeft dit ook een leuk effect: je leert de boeken waar je wel echt iets uit haalt te waarderen. Na het vijftigste managementboek begin je steeds helderder te zien welke boeken blijvende indruk maken en die je ook actief aan andere mensen aanraad. Hieronder enkele titels die voor mij echt waardevol waren – hopelijk heeft u er iets aan.

 

 

Voor persoonlijke ontwikkeling, lees De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, door Stephen Covey

Ik denk dat dit wel het ‘go-to’ boek is om richting te geven aan je (zakelijke) leven, planning en houdingen. Het boek vult niets voor je in, maar moedigt je aan op een bepaalde manier te denken. Dit vereist een behoorlijke inzet van jezelf om er iets uit te halen, maar omdat het boek zo sterk is opgebouwd, lukt het ook zeker om er waardevolle lessen uit te trekken. Volgens Covey moet een pro-actieve houding de basis vormen vervolgens moet je nadenken over wat je wilt bereiken en afsluitend voor het persoonlijke deel volgt de hoe vraag: hoe kun je dit het beste doen? Dit boek haal ik uit de kast als ik belangrijke zakelijke keuzes moet maken.

 

 

Voor begrip van organisaties, lees Mintzberg on management

Eindeloos veel boeken zijn er geschreven over wat een organisatie allemaal zou kunnen doen om beter te doen wat ze doen – van In search of excellence tot Zombie business en hoewel de praktische richtingen prettig zijn, haal ik toch liever Mintzberg uit de kast. De configuraties van Mintzberg bieden, wanneer je de tijd neemt om ze goed naast je organisatie te leggen, echte inzichten over welk deel van je organisatie het meest centraal staat. Hoewel dit geen directe inzichten biedt – die moet je er ook zelf bij bedenken – komen hier juist de meeste inzichten vandaan, juist omdat je zelf het kader voor de inzichten schept. Overigens is bijvoorbeeld het 7s model hier ook goed te gebruiken, maar Mintzberg geniet mijn voorkeur.

 

 

Voor begrip van motivatie (en wellicht coaching?), lees Socratisch motiveren

Dit is geen HR titel, meer een boek voor hulpverleners. Het beschrijft de socratische methode; Socrates deed alsof hij zelf niets wist, hij stelde steeds nieuwe vragen aan zijn gesprekspartner, totdat hij tegenstrijdigheden vond. Socratisch motiveren leert je om vragen te stellen om helderheid te scheppen voor je gesprekspartner; het gaat er niet om dat jíj weet wat hij moet of wil, hij moet het zelf begrijpen. Ik zou de methode vaker moeten toepassen, want hij werkt bijzonder verhelderend.

 

 

Voor managers, lees Leidinggeven zonder bevelen

Dit boek biedt fantastische praktische tips die een manager kunnen helpen de cijfermatigheid los te laten (indien nodig) en meer op output te sturen. De zin ‘een manager kan zich permitteren geen oplossing te hebben. Hij kan het zich niet veroorloven geen criteria te hebben’ vat de strekking goed samen; de manager moet een kader scheppen waarbinnen de werknemer vrij kan handelen. Dit boek maakt het concept van duidelijke kaders scheppen erg tastbaar.

 

 

Voor persoonlijke effectiviteit, lees Getting things done

De review volgt! Dit boek zou je kunnen zien als een systeem dat Coveys tweede eigenschap tot in de puntjes uitwerkt. Als je dit systeem goed implementeert kun je geen afspraken meer vergeten, weet je altijd zeker dat je aan de juiste taak werkt en kun je je hoofd helemaal leegmaken van zorgen om eventueel vergeten afspraken of dingen die je absoluut niet mag vergeten. Een absolute aanrader om orde in je dag te scheppen. Zelf gebruik ik de methode ongeveer twee jaar en ben ik er steeds intensiever mee omgegaan – het werkt nog steeds fantastisch.

 

Inmiddels zijn hier alweer twee titels om te reviewen binnengekomen – allebei van Wouter Schoonman. Zijn boeken lees ik altijd graag en ook hiervan kunt u een review verwachten. Daarna moet ik zelf maar eens iets gaan schrijven.

0 reactie(s) op “Er bestaat zoiets als teveel managementboeken lezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.