Even geen werkstress dankzij feesten als carnaval: met afstand ontspannen

01/03/2019 Leestijd: 3 minuten

Binnenkort is het weer carnaval! Dat vind ik een geweldig feest. Mijn woonplaats Breda heet met carnaval ‘Kielegat’. Gedurende Carnaval bestuurt een prins carnaval de stad. Carnaval is een feest welk bol staat van tradities. Niet iedereen viert carnaval; je kunt het niet opdringen, mensen moeten het spontaan ervaren en meemaken. Als je er niets mee hebt, dan houdt het op. Ik ga in ieder geval in mijn hoedanigheid als saxofonist met dweilorkest ‘De Biermagneten’ muziek maken tijdens de carnavalsdagen. Muziek maken met een groep mensen voor iedereen die het horen wilt, dat geeft mij veel energie.

Werkstress: één van de grote veroorzakers van verzuim

Tijdens carnaval zie en ervaar ik een groot contrast met de ‘normale’ wereld. In die wereld lijkt een luisterend oor te zijn verdwenen en zijn mensen veel meer met zichzelf bezig. De kerk bestaat niet meer, buren kennen elkaar niet, overal zie je individualisering in plaats van samen, het – ik – perspectief. Werkstress is één van de grote veroorzakers van uitval onder werknemers. We ontspannen niet meer want buiten het werk zijn we ook nog druk. Druk met van alles, druk lijkt de term geworden, als je het druk hebt doe je het goed. Met carnaval geen stress, geen ‘ik moet dit’ en ‘ik moet dat’. En dat is nu het mooie, het feest gaat eigenlijk nergens over, maar we kunnen/mogen wel alle zaken benoemen, actuele thema’s op de hak nemen zonder dat er iemand kwaad over wordt, zonder dat er iemand van in de stress schiet.

Serieuze onderwerpen op de hak nemen: waar is dat goed voor?

Het is een beetje zoals het ten tijde van de middeleeuwse hoven gebruikelijk was. De vorst had een grappenmaker in dienst, de nar. Door zijn positie mocht hij ongedwongen de boel bespotten, serieuze zaken, gevoelige onderwerpen op de hak nemen. Maar hierdoor kwamen wel de tongen los en werd er over belangrijke onderwerpen nagedacht. Natuurlijk zijn er met carnaval zowel geschreven als ongeschreven regels. Maar de echte carnavalscultuur is er een van verdraagzaamheid, respect en plezier. Dan herkennen we de buren ineens en doen we wel gezellig tegen die vervelende collega. Alles en iedereen lijkt ontspannen te zijn.

Neem het leven niet te serieus

Misschien is het een idee om het wat vaker carnaval te laten zijn, om de eigen situatie – op het werk maar ook privé – even op de hak te nemen en deze te relativeren, zodat je daarna wat meer ontspannen de hedendaagse problematiek te lijf kunt gaan. Door met afstand te kijken naar de situatie, oordelen we minder snel en vaak ook gematigder. Tegenstellingen worden minder hard weggezet en er is ruimte voor discussie, voor luisteren, hoor en wederhoor.

Ik ga nu even loslaten, mij ontspannen en tegelijkertijd weer opladen. Afstand nemen van het serieuze leven en van de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die weliswaar zwaar overspannen is maar mij nog geen geschikte plek heeft kunnen bieden. Maar door het vieren van carnaval ga ik daar toch weer anders naar kijken.

0 reactie(s) op “Even geen werkstress dankzij feesten als carnaval: met afstand ontspannen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.