Even uitzoomen: hoe je balans vindt in een periode van verandering

15/06/2021 Leestijd: 4 minuten

In maart 2020 was het zover: de eerste intellectuele lockdown was een feit. Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder. Juni 2021. Het zonnetje schijnt, de vogels zingen en het openbare leven gaat steeds meer door. Dat geeft ons hoop; iets wat we de afgelopen tijd hard nodig hadden.

Bezonnen of gevangen?

Ondertussen heb ik met meerdere mensen gesprekken gevoerd en gereflecteerd op de afgelopen (corona) periode. De vraag was hoe zij het afgelopen jaar hebben ervaren. Ik heb hier interessante reacties op gehad. Sommigen gaven aan dat de coronaperiode hen juist meer rust gaf. Geen prikkels, geen drukke ruimtes, geplande babyshowers, vrijgezellenfeesten of andere bijeenkomsten. Iemand noemde deze periode zelfs een periode van bezinning. De wereld trapte even op de rem.  Een periode waarin we niet van de ene naar de andere (sociale) activiteit werden meegesleurd. Een periode waarin je even kon nadenken en reflecteren op jezelf.

Anderen ervaarden deze periode juist als een lastige tijd waarin men geen uitlaatklep had. Geen sportschool, niet uit eten, geen mogelijkheid om leuke uitjes bij te kunnen wonen. Ook de scheiding tussen werk- en privéleven is een onderwerp wat regelmatig naar voren is gekomen. Het thuiswerken heeft deze grens vervaagd. Terwijl sommigen het heel fijn vinden om thuis te werken en hierbij ook effectiever zijn, hebben anderen het als onprettig ervaren om continu in dezelfde (werk)omgeving te zitten.

Geven we elkaar straks nog een hand?

Dit was een interessante vraag die ik laatst hoorde. Wat mij betreft zeker wel! Fysiek contact is iets waar we ons veel meer bewust van zijn geworden gedurende deze periode. Iemand een hand geven is een menselijke gewoonte die we de laatste tijd hebben afgeleerd. We hebben gemerkt dat het eigenlijk ook prima zonder kan. Gaan we dit zo aanhouden? We zullen zien wat het wordt.

Een dankbaarheidsmindset

Persoonlijk heb ik gemerkt dat corona mij nog creatiever en dankbaarder heeft gemaakt. In tijden van crisis ben ik gaan nadenken over op welke manier ik tot rust kon komen. Inderdaad, we konden niet meer naar de sportschool of even een terrasje pakken. In zulke gevallen ga je meer denken in termen van wat wel mogelijk is in plaats van wat niet kan. Eigenlijk word je gedwongen om een andere mindset aan te nemen, wat je veel sterker maakt als persoon.

Wat ik wel minder vind aan deze periode, is dat alle ondernomen activiteiten gepland zijn. Dat maakt dat er weinig ruimte is voor spontaniteit, zoals het spontaan boeken van een reis of het samen drinken van een drankje na een lange werkdag. Dit maakt ook dat je als mens continu in de geplande modus staat en ontspanning bijna niet ongepland te creëren is.

Reflectie: vragen die helpen bij het creëren van balans

Gedurende deze periode heb ik verschillende manieren gevonden om erachter te komen wat balans voor mij betekent. Niet alleen balans in privé, werk en/of studie, maar ook balans in mentale en fysieke gezondheid. Als persoon staan er meerdere thema’s centraal in je leven. Dit kan bijvoorbeeld je gezin zijn, maar ook je werk, sport, studie, voeding, ontspanning of spiritualiteit. De eerste stap is om even bij jezelf na te gaan welke thema’s momenteel spelen in jouw leven. Hierna kan je nadenken over de volgende vragen:

1) Waar steek ik momenteel het meeste van mijn tijd en energie in?
2) Waar steek ik momenteel het minste van mijn tijd en energie in?
3) Van welke genoemde zaken bij punt 1 en 2 krijg ik de meeste energie van?
4) Van welke genoemde zaken bij punt 1 en 2 krijg ik de minste energie?
5) Wat zou ik nu per direct willen doen als ik daar de kans voor had?
6) Wat is het eerste waar ik afscheid van zou nemen als ik daar de kans voor had?
7) Hoe goed zit ik momenteel in mijn vel en waar ligt dat aan?
8) Waar heb ik de afgelopen periode het meest van geleerd?
9) Wat is voor mij het nieuwste domein waarin ik me heb verdiept in de afgelopen periode?

De sleutel naar balans

Heel simpel gezegd heeft het vinden van balans te maken met het inzichtelijk maken van de belangrijkste thema’s in je leven. Hierbij staat het evenwicht tussen de leuke en minder leuke zaken uit je leven centraal. Indien je in een periode veel bezig bent met zaken die je minder leuk vindt, kan dit op termijn heel veel energie kosten. Daarom is het belangrijk om dit te compenseren met onderdelen waar je meer energie van krijgt, of juist met een nieuw onderdeel waar je weer een nieuwe impuls van krijgt.

0 reactie(s) op “Even uitzoomen: hoe je balans vindt in een periode van verandering”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.