Evolutie & Optimalisatie van HR en HRM

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

In de 18de eeuw, begint Human Resource Management een geïntegreerd onderdeel te worden van organisatiemanagement. Tussen 1900 en 1960 ziet Personnel Management (personeelszaken) het licht en aan het einde van die periode krijgt Compensation & Benefits als Professie erkenning. Tussen 1970 en 1980 ontstaat een HR Revolutie, gevoed door nieuwe communicatie / office automation en globalisering.
En vanaf 1990 is het managen van een organisatie niet meer denkbaar zonder: wereldwijde focus, social media, war for talent (employer branding), outsourcing, offshoring, just-in-time productie- / service coöperaties, demografische veranderingen, work-life balance, nieuwe werkrelatie opties en Salaris & Arbeidsvoorwaarden constructies, gebruik van technologische HR support systemen.

Het gevolg hiervan is dat een interne en / of externe HR ondersteuning niet meer weg te denken of mogelijk is, om Human Resource Management optimaal in te zetten ter ondersteuning en behalen van organisatiedoelstellingen, waarbij de belangen van de individuele medewerker groeit en groeit.

Zijn er nog grote HRM of gerelateerde HR revoluties te verwachten, of zijn we nu in een lange consolidatie periode beland? Een consolidatie periode waarin de HR Afdelingen gefocusseerd zijn op “optimalisatie” van wat reeds aanwezig is en een cohesie met het management (van “wij-zij” naar “wij – onze”)?
Indien dit zo is, dan mogen we verwachten dat inter- en intradepartementale samenwerking en continue hoogwaardige procesanalyse, de basis zal zijn voor iedere sub-functie van de HR Afdeling en voor iedere HR Professional?!!
Continue kritische analyse binnen de HR Afdeling, kan leiden tot afschaffen van niet effectieve, niet efficiënte of te kostbare activiteiten en disciplines. Wellicht ook tot intensieve just-in-time HR Resourcing?
Wellicht ontstaat een nieuwe HR Positie van HRM Business Analyst?

Speelt de HRM Opleiding, op welk niveau dan ook, in op mogelijke wijzigingen in HR verantwoordelijkheden en taken? Evolueert de HRM opleiding richting een Business Management Opleiding en andersom?

Ik zie veel mogelijkheden voor spannende / uitdagende wijzigingen in HRM en gerelateerde ondersteunende activiteiten!
Hoe zie jij de toekomst van HR en HRM en voor je eigen toekomstige HR carrière??

0 reactie(s) op “Evolutie & Optimalisatie van HR en HRM”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.