Faalangst binnen het bedrijfsleven

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Gisteravond ben ik naar een workshop geweest met als thema faalangst op het sportveld. Tijdens de bijeenkomst herkende ik een aantal aspecten die ik ook in mijn werk als personal coach tegenkom bij hoogopgeleide professionals.

Welke rol speelt faalangst bij medewerkers binnen uw organisatie? In mijn werk ontmoet ik regelmatig ervaren professionals die worstelen met deze angst.

Grote ambitie, gedrevenheid, de lat continu hoog leggen, niks aan het toeval willen overlaten e.d. zijn eigenschappen die professionals nog wel eens in de weg zitten. Mijn ervaring is dat met name jonge, hoogopgeleide vrouwelijke werknemers onder de commerciële druk van organisaties zichzelf nog wel eens verliezen.
Faalangst komt overal voor en zal in tijden van economische zware tijden een grotere wissel om mensen trekken.

TIP: blijf goed kijken naar je mensen en blijf op de hoogte van hun wel en wee.

Gezonde spanning verandert in de loop van iemands loopbaan niet zelden in ongezonde stress. Mensen raken uit balans en worden langdurig ziek. Als het lastig en spannend wordt, hebben veel vrouwen de neiging om gaan nog harder te gaan werken. Ze nemen steeds minder pauze, vragen nauwelijks meer om hulp en luisteren onvoldoende naar de signalen van hun lijf.  Het zelfvertrouwen wordt geleidelijk aan minder, ze gaan disfunctioneren en staan verkrampt in hun werk. Vaak uit zich dit ook in het minder communiceren over wat hen bezig houdt. Iemand wordt stil en trekt zich  terug.

Hier ligt zowel een uitdaging voor de persoon zelf als voor de direct leidinggevende om deze signalen op te pakken. Samen in gesprek gaan en de professionals coachen op een effectieve manier met deze angst om te gaan.

Iedereen kan met faalangst leren omgaan. Een beetje angst, mits reëel, kan echter ook een positieve werking hebben op prestaties van mensen. Gezonde angst houdt mensen scherp en alert dat is in tijden van snelle veranderingen een belangrijk goed. Hoe eenvoudig is het voor u om faalangst te zien bij uw mensen en op welke wijze zorgt u dat het niet tot verzuim leidt?

0 reactie(s) op “Faalangst binnen het bedrijfsleven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.