Feedback geven aan jongeren, 5 tips

11/03/2020 Leestijd: 3 minuten

De meeste jongeren vinden feedback krijgen belangrijk, blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van YoungCapital. Belangrijk is wel de manier waarop. 60% van de jongeren vindt op een goede manier feedback geven één van de belangrijkste eigenschappen van directe leidinggevenden. Maar wat is deze goede manier? Hier vijf onmisbare tips voor het geven van feedback aan jongeren!

1. Spreek vanuit jezelf

‘Ik merk dat je de een paar keer te laat bent geweest de afgelopen maand.’ Dat klinkt al beter dan: ‘Je komt altijd te laat’. Of: ‘Ik merk dat je deze maand minder productief bent dan de afgelopen maanden.’ valt beter dan ‘je haalt je deadlines niet.’ Op deze manier zorg je ervoor dat er minder snel een discussie ontstaat. Je medewerker zal zich minder snel aangevallen voelen en sneller openstaan voor jouw boodschap. Het is vaak niet genoeg om alleen de feiten te benadrukken, dus vertel ook wat het met je doet. Wat voor gevoel krijg je bij het gedrag van je medewerker? Vergeet ook dat niet te vertellen in de ik-vorm.

2. Geef de (feedback)ontvanger ruimte om te reageren

Soms heeft de feedbacknemer een hele goede reden voor zijn of haar gedrag. Als iemand dromerig overkomt, weet je niet altijd wat er aan de hand is. Zeg dus niet dat het gedrag verandert moet worden, maar geef de nemer de kans om uit te leggen wat er aan de hand is. Het kan lastig zijn om over je gevoel te praten, dus geef de nemer de tijd en vul vooral niets voor diegene in! Om erachter te komen of de boodschap helder is overgekomen, kun je simpele vragen stellen, zoals: ‘herken je dit?’ of ‘snap je wat ik bedoel?’

3. Praat samen over een oplossing

Verwacht niet dat de feedbacknemer direct zijn of haar gedrag aanpast. Daar is tijd voor nodig. Zorg dat je duidelijke, concrete afspraken maakt over hoe nu verder. Wat gaat de feedbacknemer doen om zijn of haar gedrag aan te passen en wat ga jij als feedbackgever doen om de nemer hierin te ondersteunen? Soms hebben jonge medewerkers wat begeleiding nodig. Laat daarom merken dat je er voor ze bent.

4. Benoem ook de positieve punten

Niemand is vies van een complimentje op z’n tijd. Vergeet de feedbacknemer ook zeker niet te complimenteren. Het werkt demotiverend wanneer je alleen maar negatieve feedback krijgt. Vertel naast hetgeen waar de nemer aan moet werken, ook wat diegene goed doet. Laat tijdens het gesprek merken dat je hem of haar wel waardeert en laat weten waarin je vindt dat diegene sterk gegroeid is.

5. Het is geven en nemen

In de YoungCapital Recruitment guide staat dat je de feedback vooral niet moet opsparen voor de eerstvolgende meeting of een functioneringsgesprek. Wat kun je beter wel doen? Creëer een cultuur waarin feedback geven normaal is. Vraag collega’s actief feedback over jezelf, ontvang deze met open houding en bedank de gever. Ook als het moeilijk is om te horen. Je kunt niet verwachten van je medewerkers dat zij feedback openlijk ontvangen, terwijl je er zelf niet voor openstaat.

0 reactie(s) op “Feedback geven aan jongeren, 5 tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.