Gebruik je je talent actief? 3 vragen om dit helder te krijgen!

25/04/2017 Leestijd: 3 minuten

Zat ik uit verveling wat te krabbelen tijdens de les …
     Bleek ik talent voor Chinees schrift te hebben’ (Loesje)

Laatst werd mij de vraag gesteld waarom ik doe wat ik doe (coach, trainer, HR-adviseur). Voor mij geen probleem om deze vraag te beantwoorden!

  • Ik ben er goed in.
  • Ik krijg er energie van.
  • Ik leer – nog bijna – iedere dag.
  • Ik zie mensen groeien.

En zo ging ik nog even door. Elke dag het beste uit jezelf halen, ik vind dat erg fijn. Dat wat je geen moeite kost, waar je blij van wordt en energie van krijgt, dat is je talent.

Talent, iedereen heeft het. De uitdaging is om je talent te ontdekken, het te gebruiken en te – blijven – ontwikkelen.

Gebruik je je talent actief? 3 vragen om je hier bewust van te worden (plaatje)(noot van de redactie: Enkele van de boeken die deze blog mogelijk hebben gemaakt.)

Voor het ontwikkelen van talent zijn voor mij 3 elementen belangrijk: competenties, toewijding en betrokkenheid. Als definitie voor competenties gebruik ik de kennis, vaardigheden en eigenschappen die van belang zijn voor de uitvoering van een taak.
Bij toewijding gaat het erom of een taak jou voldoening geeft. Krijg je er energie van en ben je bereid hiervoor het maximale te geven? Dan zit het wel goed met jouw toewijding. Betrokkenheid is in deze context de bereidheid om investeringen te doen die nodig zijn om de taak te kunnen uitvoeren en de prestatie te kunnen leveren. Je kiest met je hart voor je werk.

Als je kijkt naar de verhouding tussen de 3 elementen, dan kun je volgende situaties beschrijven:

  1. De benodigde kennis en vaardigheden zijn aanwezig om je werk goed uit te kunnen voeren en je krijgt er energie van. Wat ontbreekt is de keuze om er voor de volle 100% voor te gaan. De combinatie van competenties en ambitie maken dat je je werk goed doet, maar je volgt je hart niet.
  2. Je hebt de benodigde competenties en je bent bereid investeringen te doen, maar je krijgt geen voldoening uit je werk: je hebt zeker talent om je werk goed te doen en je doet ook echt wel je best. Alleen, je krijgt er helemaal geen energie van. Daar loop je op leeg.
  3. Je hebt alles voor je werk over en je wilt er helemaal voor gaan, maar er ontbreken essentiële competenties: met alleen hard werken red je het niet. Zonder de juiste bagage aan kennis en ervaring wordt werken een worsteling.

In het ideale plaatje zijn de 3 elementen min of meer met elkaar in balans. Wanneer je weet welk element in je huidige werk ontbreekt, dan kun je daar gericht mee aan de slag.
Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Doe ik nog steeds waar ik echt blij van word? Heb ik ‘met hart en ziel’ voor dit werk gekozen?
  • Doe ik nog steeds waar ik energie van krijg? Zet ik mijn kennis, kunde en ervaring optimaal in?
  • Heb ik voldoende kennis, kunde en ervaring om mijn werk goed te doen? Wat heb ik nodig om mijzelf verder te ontwikkelen?

Met het beantwoorden van deze vragen krijg je een beeld hoe verhouding tussen de drie elementen bij jou er uit ziet. Zodat de vraag ‘waarom doe je wat je doet’ ook bij jou een waslijst aan antwoorden oplevert.

0 reactie(s) op “Gebruik je je talent actief? 3 vragen om dit helder te krijgen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.