Geef je woord

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Alle ondernemers hebben inmiddels de bel wel horen luiden over de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Per 1 januari 2015 is deze wet gestart en per 1 juli a.s. gaan verdere maatregelen in. Een mooie gelegenheid voor alle accountants, HR adviesbureaus (inderdaad, daar ben ik er ook een van), advocaten, uitzendorganisaties en zelfs communicatiespecialisten om dit thema aan te grijpen om aan tafel te komen bij de beslisser.

Dit thema raakt alle werkgevers. Inhoudelijk gezien geheel correct en ik zie vanuit mijn praktijk dat echte adviseurs van toegevoegde waarde zijn voor de ondernemer die, over het algemeen, dit onderwerp vooral gedoe vindt. Wat ik ook zie is dat door de overkill aan commerciële aandacht er voorbij wordt gegaan aan de werkelijke kansen en bedreigingen die deze nieuwe wet biedt.

Achterliggende gedachte van de wetgever is dat er meer werkzekerheid komt voor de medewerker. Maar ja, hoe doe je dat? Door al het polderen, compromissen sluiten en het loodsen van de wetsvoorstellen door de Eerste en Tweede Kamer, is er uiteindelijk een set van regels neergelegd dat uitdaagt om te optimaliseren. Niets menselijks is ons vreemd. Zowel voor werkgever als voor werknemer. De uitdaging van het optimaliseren, ofwel het beperken van financiële risico’s, heeft ook al acties opgeleverd. Grote commerciële en landelijke organisaties hebben in groten getale afscheid genomen van hun ‘trouwe’ uitzendkrachten. Zelfs een overheidsinstantie heeft de verleiding niet kunnen weerstaan om de uitzendkrachten gedag te zeggen. Deze beweging zal de wetgever vooral niet bedoeld hebben, maar is thans wel het gevolg. Commotie en dynamiek alom. Ook de vakbonden pikken hun graantje in dit aandachtcircus mee door het instellen van een meldpunt voor misstanden.

Het laatste woord is nog niet gesproken over de WWZ. Er zullen zeker bijstellingen volgen. We kunnen niet wachten op jurisprudentie omtrent deze wet. Toch hebben we er nu mee te maken. Of je het leuk vindt of niet.

Mijn punt is dat de regelgeving hoofdzaak is geworden in plaats van een ondersteunende functie te hebben. Maak het simpel en klein: willen medewerker en werkgever met elkaar verder of niet? Dat is de kern. Als dat duidelijk is gebruik dan de (on)mogelijkheden van de WWZ. Geef je woord en neem je verantwoordelijkheid. Dat maakt het puur en geeft oprecht resultaat.

0 reactie(s) op “Geef je woord”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.