Geef mensen een doel, geen functie!

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Geef een man een doel, geen functie”. Wie dat voor het eerst zei is niet te achterhalen, maar hij of zij verdient een medaille. Dit zou wel eens een van de kernzinnen van HR kunnen zijn. Want wat wordt hier gesteld? Dat je het werk dat iemand doet in een organisatie niet moet reduceren tot een ‘functie’, tot een radertje of misschien een opsomming van taken. Nee, het werk dat iemand doet moet een doel hebben en dat doel moet duidelijk zijn. Concreet voorbeeld: een schoonmaker zou niet ‘straat x schoon moeten maken’, hij zou verantwoordelijk moeten zijn voor het schoonhouden van een stadsdeel en dat naar eigen inzicht onderhouden. Als dat bij hem past natuurlijk. Wat gebeurt er als je iemand zo verantwoordelijk maakt? Dan ontstaat er betrokkenheid bij het werk (‘het is mijn doel om…’), in tegenstelling tot een volgzame houding (‘waar moet ik nu heen’).

Eigen initiatief en betrokkenheid

Passende verantwoordelijkheid leidt tot betrokkenheid en een pro-actieve houding. De genoemde schoonmaker is niet alleen een nummertje dat op bepaalde tijden op bepaalde plaatsen moet zijn, hij is iemand die kan en moet inschatten welke wijk wanneer aandacht behoeft. En dat is een heel andere ervaring van je werk: niet simpelweg luisteren naar wat de volgende taak is, maar dat zelf inschatten en er naar handelen.

Taak voor HR

Hier ligt zeker een taak voor HR, om te zorgen dat iedere werknemer in de organisatie een doel heeft en niet ‘slechts’ een functie. Als je dat bereikt, heb je een sterke basis voor een bedrijfscultuur van betrokkenheid, waar eigen initiatief meer regel dan uitzondering is, mensen worden immers afgerekend op het halen van doelen en niet op het volgen van bevelen. Dat betekent niet per se dat leidinggevenden helemaal los moeten laten, hun taak is in zo’n organisatie veeleer om de werknemers te ondersteunen bij het goed uitvoeren van hun taken, bijvoorbeeld door te helpen prioriteiten te stellen, de haalbaarheid van doelen in de gaten te houden en bij te stellen en door te motiveren.

Zou dat geen mooie organisatie zijn om in te werken?

0 reactie(s) op “Geef mensen een doel, geen functie!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.