Geeft overheid budget voor opleiding?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Doekie Terpstra heeft afgelopen maandag een zeer interessant voorstel gedaan bij de HBO-raad. Iedere Nederlander moet een persoonlijke ontwikkelingsrekening krijgen met een budget van 2.500€. Ook werkgevers danwel sociale partners kunnen inleggen, in totaal moet dit leiden tot een budget van 4.000€ over vijf jaar. Een zeer interessant idee, hieronder meer!

Wat is het voorstel precies?
P&O Actueel Vat* het duidelijk samen: het budget vanuit de overheid is 2.500€, de werknemer kan hier zelf ‘fiscaal voordelig’ op toeleggen (de persoonlijke ontwikkelingsrekening of POR komt dan in de plaats van de spaarloonrekening) en werkgevers danwel sociale partners zorgen voor een jaarlijkse inleg van 400€. Het resultaat: 4.000€ opleidingsbudget voor een periode van vijf jaar.

Meer achtergrondinformatie
P&O Actueel geeft ook een link naar de Green Paper* die de basis vormt voor de discussie binnen de HBO-raad. In de paper wordt gesproken over verschillende trends. Zo is het aantal studenten op het hoger onderwijs enorm toegenomen (van 270.000 naar 375.000) en wordt er gesproken over internationalisering van de Nederlandse economie. Vanuit de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende mogelijkheden voor hoog opgeleide professionals komt de paper uit op de toenemende behoefte aan flexibele werknemers op hoog niveau. Van daar vertrekt de paper naar inhoudelijke eisen aan HBO: hoe moet een HBO’er worden opgeleid, wat zijn belangrijke eigenschappen? Interessante materie om te lezen.

Commissie arbeidsparticipatie
Een beetje googlen brengt ons op uitspraken* van de commissie arbeidsparticipatie*, in december 2007, iets meer dan een jaar geleden. Hier vinden we dezelfde punten terug: krapte op de arbeidsmarkt, snel iedereen aan het werk helpen. Terpstra heeft gelijk met zijn uitspraak dat we moeten ophouden met “een leven lang leuteren om een leven lang leren”. Tijd voor actie dus!

Is dit een goede oplossing?
Driewerf ja. Budget vanuit de overheid om werknemers aan te moedigen te blijven leren is om verschillende redenen goed. De eerste is dat, als zo’n budget er eenmaal is, wij zuinige Nederlanders het zonde vinden om het niet uit te geven. Dat de overheid iets inlegt is dus een zetje in de rug. Dat zowel werkgever (of sociale partners) en de werknemer voordelig in kunnen leggen maakt het des te interessanter, de werknemer kan mede bepalen welke opleiding hem beter positioneert op de arbeidsmarkt en de werkgever wordt ook betrokken in het proces. Belangrijk is dat er fiscaal voordelig kan worden ingelegd, financieel voordeel is een sterke motivator.

Rijzende vragen
Toch rijzen er de nodige vragen. Bovenstaande klinkt erg mooi, maar waar is het addertje onder het gras? We hebben nog niets gehoord over welke inspraak de overheid heeft: waar moeten de te volgen opleidingen aan voldoen? Wordt daar op gecontroleerd? Hier is nog weinig over bekend.

Als de persoonlijke ontwikkelingsrekening of POR begeleid wordt door de bekende overbodige bureaucratie en de overheid op elke 2.500€ een flink bedrag aan controle moet besteden, dan is het de vraag of dit initiatief de Return on Investment biedt waar we altijd naar op zoek zijn. Ongecontroleerd overheidsgeld uitgeven, dat zal niet snel gebeuren.

Doorzetten dus!
Ik hoop van harte dat dit initiatief door wordt gezet. Misschien zijn die 2.500€ niet het belangrijkste. Wellicht is het belangrijker om werkgever en werknemer fiscaal voordelig opleidingen te laten betalen. Dat biedt in ieder geval enige motivatie. Als de overheid daar op toe wil leggen is dat natuurlijk helemaal interessant.

Met een beetje geluk kan ik de naam van eeuwig student echt waarmaken!

* Link werkt helaas niet meer, verwijderd door redactie per 2-6-2016

0 reactie(s) op “Geeft overheid budget voor opleiding?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.