Gelijke Monniken? Kappen nou…

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Dit was de kop van een artikel in nrc-next van dinsdag 10 april jl. (pag. 22-23). Het artikel gaat over een overheid die ons in een keurslijf van gelijkheid wil persen. We moeten allemaal hetzelfde verdienen, in dezelfde huizen wonen, dezelfde ziektekosten hebben etc. De verzorgingsstaat wil gelijk maken wat verschillend is. Maar zijn we allemaal gelijk en willen we als zodanig benaderd worden?

Een blik op de vacaturesites leert ons dat het nog erger kan. We zoeken zelfs allemaal dezelfde persoon ter vervulling van onze vacature. Elk gemiddelde vacature voor een P&O adviseur bevat 9 van de 10 keer (over het algemeen) dezelfde tekst. Vind je het dan raar dat de vacatures niet ingevuld kunnen worden?

Want hoeveel P&O adviseurs zijn er met 3-5 jaar werk ervaring, HBO P&A opgeleid, allround, tussen 25-35 jaar en beschikken allemaal over dezelfde competenties en eigenschappen zoals proactief zijn. Of deze vraag nou met “veel” of met “weinig” beantwoord wordt, een ding is zeker. Het onderscheidende vermogen van zulke wervingsactiviteiten zijn minimaal (aantal hits te groot) of juist maximaal (aantal hits erg laag).

Nog leuker zijn de advertentie teksten als: ..”we zijn opzoek naar een innovatief persoon die kan bijdragen aan het verder ontwikkelen van de afdeling HR. Iemand die past binnen het team”… Past binnen het team en vernieuwend is? In welk opzicht moet iemand dan passen binnen het team, en tegelijker tijd blijkbaar anders zijn? Want als het team zelf vernieuwend en innovatief was, had je niet iemand nodig die vernieuwing bracht! Het is trouwens ook nog eens erg grappig om te vragen of iemand binnen het team past. Blijkbaar vinden de werkgevers zelf dat hun advertentie tekst zodanig nietszeggend is dat de persoon maar geselecteerd moet worden op “het passen binnen het team” criterium. Je moet dus op de rest lijken. Op welke wijze je dan binnen het team moet passen is verder niet helder. Dus als kandidaat zijnde heb je daar helemaal niets aan!

Je zoekt als kandidaat zijnde een baan die past bij je ambities. En een werksfeer die past bij je persoonlijkheid. Dit zijn persoonlijke wensen. Jammerlijk genoeg moet je nu vaak reageren op vacatures die weinig helderheid verschaffen over de twee genoemde persoonlijke aspecten. Hier slaan de werkgevers de plank mis. Mensen zijn bijzondere individuen en willen als zodanig gezien en benaderd worden. Het aanbieden van vacatures op basis van algemene allesomvattende termen die op iedereen van toepassing zouden kunnen zijn draagt bij aan het onzichtbaar worden van de geschikte kandidaten”…

of niet…?

Deze blog is geschreven door gastblogger Arman Alavi.

0 reactie(s) op “Gelijke Monniken? Kappen nou…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.