Getronics, voor een dubbeltje op de eerste rang?

25/02/2007 Leestijd: 5 minuten

Vandaag is het de beurt aan een grote IT-dienstverlener: Getronics PinkRoccade. Dat wordt interessant, want er is tenslotte sprake van een structurele krapte aan (gekwalificeerd) personeel in deze markt. En van een IT-bedrijf mag je toch wat meer verwachten als het om online recruitment gaat. Of is dat een onterechte vooronderstelling van mijn  kant? Ik ga het ontdekken.

Er is krapte op de markt, geen twijfel aan

Nou, de Homepage laat er geen misverstand over bestaan; Getronics is op zoek naar personeel! In een dominant aanwezige banner wordt een eventuele banenzoeker uitgenodigd om mee te dingen naar een VIP-kaart voor het Nationale Carrièrebeursfeest.  Deze uitnodiging is gericht aan Young Professionals (studenten in de laatste fase van hun studie). Ik maak kans op die VIP-kaart als ik een CV + motivatie opstuur naar Getronics.

Maar de uitvoering is wel heel erg goedkoop

Als ik op de banner doorklik blijkt overigens dat Getronics gebruik maakt van Connexys als ATS, en dat in dit geval de koppeling zeer knullig is uitgevoerd. Want ik krijg eerst een pagina te zien waarop uitleg wordt gegeven, en vervolgens moet ik aan de rechterkant nog een keer klikken om uiteindelijk mijn CV en motivatie op te sturen. Dan opent zich een nieuw window die ook wordt gebruikt om vacatures te presenteren. En omdat het niet om een vacature gaat staat er helemaal geen tekst in. Getronics wil wel graag Young Professionals, maar wil er blijkbaar geen cent aan uitgeven!

Terug naar de Homepage

Naast de banner staat op de Homepage ook een link Werken bij Getronics PinkRoccade. Als ik hierop klik kom ik op een aparte pagina waar de banner in gereduceerde vorm weer duidelijk aanwezig is. Rechts van de banner staan een aantal ‘vers van de pers’ vacatures (Nr. 1. vacatures) en onder de banner en deze vacatures staan in een drietal kolommen een wat rommelige opsomming van deelgebieden bij Getronics in combinatie met mogelijkheden om naar vacatures en stageplaatsen te gaan.

Onduidelijk en rommelig

Pas als je naar één van de deelgebieden voor vacatures doorklikt vind je in veel gevallen een verhaal van een medewerker. Die vind ik dus niet als ik direct naar vacatures ga zoeken. Een vreemde constructie.

Hetzelfde geldt voor een achtergrondschets van het bedrijf of redenen om voor Getronics te kiezen. Ik heb ze toevallig ontdekt door op de link Zoekprofiel aanmaken te klikken. Daar stond een link Werkgeversprofiel aan de rechterkant. Met een tekst die weliswaar concreet is, maar waar weinig wervende kracht vanuit gaat:

Je kunt bij Getronics PinkRoccade meteen van start, met alle verantwoordelijkheden van dien. Je carrièreplanning heb je deels in eigen hand. Heb je kwaliteiten en ambitie, dan liggen hier kansen. Je kunt groeien in je functie, maar ook overstappen naar een ander specialisme. En natuurlijk kun je rekenen op goede begeleiding gedurende je loopbaan

Op zoek naar vacatures dan maar

Ik kan naar vacatures zoeken door op een deelgebied te klikken, door op één van de Nr. 1 Vacatures te klikken of via Overzicht vacatures, waar ik via meerdere criteria (Expertise, Regio, Werkervaring en trefwoord) kan zoeken. Aan mogelijkheden dus geen gebrek.

Als ik éénmaal een interessante vacature heb gevonden en op solliciteer klik moet ik een CV plakken. Gek genoeg wordt er op dit moment niets gezegd over een privacy reglement, terwijl Getronics dus wel mijn CV ontvangt en er gegevens uit gaat halen. Heel erg slecht.

Vervelend is ook dat ik niet kan reageren op een specifieke functie zonder CV…

Nou dan maar een heel kaal CV gemaakt en geplakt. Na enige tijd verschijnen mijn persoonsgegevens, netjes geëxtraheerd.  Ik neem aan dat hiervoor Textkernel wordt gebruikt, als ik mij niet vergis heeft Connexys daarmee een overeenkomst

Bij het resultaat staat het volgende over privacy:
Onze organisatie hecht er grote waarde aan dat de verwerking van jouw persoonsgegevens plaatsvindt op een wijze die in overeenstemming is met de bestaande wet- en regelgeving voor de bescherming van de privacy. Overigens vragen wij alleen naar de persoonsgegevens als deze noodzakelijk zijn voor het verlenen van onze diensten.

Een beetje laat misschien… En die laatste zin slaat werkelijk helemaal nergens op. Welke diensten gaat Getronics met mijn persoonsgegevens verlenen?

E-mail ter bevestiging? De bekende zooi…

Als ik eenmaal heb gesolliciteerd krijg ik vrijwel direct een e-mail ter bevestiging van…  Connexys (coban-pinkroccade@connexys.nl)! Het wordt interessant, want waar heb ik mijn CV nou eigenlijk naar toegestuurd? Naar Getronics of naar Connexys? Wat ontzettend slordig is dit.

Het mailtje blinkt weer uit in obligate tekst zonder concrete data te noemen of te verwijzen naar sollicitatieproces, etc.:
Hartelijk dank voor jouw inschrijving voor Business Unit Controller bij Getronics PinkRoccade.

Ik zal je inschrijving zo spoedig mogelijk in behandeling nemen en je op korte termijn informeren over de verdere procedure.

Vriendelijke groeten,
Namens Getronics PinkRoccade

De titel van de e-mail is ook briljant: Bevestiging sollicitatie. Hoe moeilijk is het om de functienaam en de bedrijfsnaam erbij op te nemen? Het staat toch ook in de e-mail tekst?

Conclusie

Getronics troost zich zeer weinig moeite om het potentiële medewerkers naar de zin te maken tijdens hun zoektocht naar banen. Er moet heel veel worden geklikt en relevante informatie is slecht georganiseerd of geheel afwezig.

Als je dan toch bereid bent bij dit bedrijf te solliciteren wordt het pas echt onvriendelijk. Zonder CV wordt je simpelweg geweigerd; en privacy is iets waar Getronics zich feitelijk niets van aantrekt.

In een krappe arbeidsmarkt zal Getronics vast geen hoge ogen gooien bij het aantrekken van talent. Ze proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Tenzij hun concurrenten net zo ongeïnteresseerd omgaan met hun “grootste kapitaal”.

Volgende keer: Hagemeyer

0 reactie(s) op “Getronics, voor een dubbeltje op de eerste rang?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.