Gezond werken volgens de schijf van vijf

10/09/2019 Leestijd: 4 minuten

Eten volgens de schijf van 5, in veel huishoudens is het dagelijkse kost. Groente en fruit, brood en aardappelen, zuivel en vleeswaren, vrijwel iedereen kent de inhoud van de schijf van 5. We worden gemiddeld steeds ouder en vinden het daarom belangrijk om goed voor onze gezondheid te zorgen.

Gezond werken/duurzame inzetbaarheid is daarom logischerwijs ook een steeds belangrijker onderwerp binnen organisaties. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is in april 2012 gestart met het project duurzame inzetbaarheid. Dit project had als doel om werkgevers en werknemers te ondersteunen met beschikbare kennis en praktijkervaring van duurzame inzetbaarheid en resulteerde in de schijf van 5.

De schijf van 5 geeft een overzicht van de verschillende thema’s die met duurzame inzetbaarheid te maken hebben. De thema’s zijn Betrokkenheid, Organisatie, Gezondheid, Ontwikkeling en APK.

1. Betrokkenheid

Onderzoek toont aan dat organisaties met zowel betrokken managers als medewerkers en een gesteunde aanpak, beter presteren. Wanneer je zin hebt in je werk, presteer je beter en ben je minder vaak ziek. Een win-win situatie voor werknemer en werkgever. Deze betrokkenheid kan onder andere gecreëerd worden door medewerkers te betrekken in het bedenken van ideeën en de besluitvoering. Volgens het SZW zoeken medewerkers in hun werk: meesterschap, autonomie en zingeving. Het is daarbij belangrijk om medewerkers te laten voelen dat ze iets zinsvols bijdragen aan de organisatie. En ja, iedere medewerker levert een bijdrage. Was de bijdrage niet nodig geweest, dan had de functie immers toch niet bestaan?

Natuurlijk is het belangrijk om als organisatie werkwijzen te hanteren die passend zijn bij de organisatie, hieronder worden een aantal voorbeelden weergegeven:

 • Openheid over financiële situaties van het bedrijf
 • Medewerkers laten werken in kleine teams
 • Communiceren over het hogere doel van het bedrijf of de organisatie
 • Duurzame inzetbaarheid beleid inrichtingen in samenspraak met de medewerkers
 • Medewerkers inzicht geven in wat ze doen, waar ze aan bijdragen, wat ze kosten en opleveren, kortom over hun bijdrage
 • Waardeer initiatief en zelfstandigheid van medewerkers

2. Organisatie

De schijf “Organisatie” gaat over een goede organisatie van werk, waarbij medewerkers ondersteund worden door hun leidinggevenden. Daarbij is het volgens de Schijf van 5 de rol van leidinggevenden om ervoor te zorgen dat medewerkers hun werk kunnen uitvoeren zonder last te hebben van bijvoorbeeld dubbel werk en rompslomp. Bovendien is het belangrijk dat de werkinhoud inspirerend blijft voor de medewerker. Verantwoordelijkheid, afwisseling, uitdaging en plezier zijn hierbij belangrijke kernwoorden om een medewerker tijdens zijn/haar carrière plezier uit het werk te laten halen.

3. Gezondheid

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat werken aan de gezondheid en vitaliteit van medewerkers veel kan opleveren. Aandacht voor de gezondheid van medewerkers wil al snel een verhoging van 5% in de productiviteit opleveren. Hieronder worden een aantal punten benoemd die de gezondheid van medewerkers bevorderen. In de blog “Werken aan vitaliteit met het 5V-model” wordt meer informatiegegeven over vitale medewerkers.

 • Een gezonde levensstijl
  Bijvoorbeeld: fruit op kantoor, in hoogte verstelbare bureaus, fietsbeleid, sportschoolabonnement en cursussen.
 • Prettige werksfeer en goede samenwerking
 • De afwezigheid van werkstress

4. Ontwikkeling

Ontwikkeling blijkt een grote rol te spelen in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden vergroot namelijk de flexibiliteit van medewerkers en daarmee hun vermogen om mee te veranderen binnen de organisatie. Het is daarvoor als organisatie belangrijk om een duidelijke visie op het gebied van ontwikkeling te hanteren, om deze ontwikkeling ook daadwerkelijke te bewerkstelligen.

5. APK

Periodiek onderzoek doen naar duurzame inzetbaarheid zorgt ervoor dat dit thema voortdurend aandacht krijgt en hierdoor blijft ontwikkelen. Met de uitkomsten van dit periodieke onderzoek kan ook het gesprek worden aangegaan met de medewerkers over duurzame inzetbaarheid. Hierbij kunnen vragen worden gesteld als: Wie ben je? Wat wil je? Wat kan je? Kan je groeien? Kan en wil je mee in de ontwikkeling van de organisatie? Of kan je je beter richten op een werkplek buiten de organisatie? Hierover zullen concrete afspraken moeten worden gemaakt.

Zowel eten als werken is voor de meeste mensen dagelijkse kost. Laten we ons samen inzetten om niet alleen de focus te leggen op gezond eten, maar ook op gezond werken. Hoe zet jouw organisatie zich in?

0 reactie(s) op “Gezond werken volgens de schijf van vijf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.