Goed voornemen naar realiteit – zo kan het!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

MINDER LIGHT, MEER BITE…

We schrijven 2013, maar net, en dus ligt er weer een heel jaar voor ons waarin we nieuwe dingen kunnen doen voor onszelf, onze gezinnen, onze organisaties en voor de wereld. Ja, we gaan niet klein denken en doen in 2013. Ruimte willen we en ruimte gunnen we elkaar (om met Mark en Diederik te spreken). Wat een heerlijk vooruitzicht!
Ik heb er zin in. In minder light en meer bite! En toen…

…toen moest ik ineens denken aan die vrouwelijke collega die het niet bij woorden liet, maar een daad stelde die mij eind 2011 compleet verraste en die daarom voor ons allen model staat in deze eerste opstarter 2013.

Het gebeurde bij de kerstborrel dat ik werd aangesproken door een medewerkster van de financiële administratie. Ik kende haar nauwelijks, een beetje een grijze muis, onopvallend, aardige collega, keurig, vlijtig ook zoals zoveel en daarom iemand die haar werk jarenlang plichtsgetrouw zou doen. Zij wilde graag een afspraakgesprek met me over haar loopbaan bij ons. Enigszins verbaasd om te horen over haar ambities en ook nieuwsgierig naar haar wensen, planden we een datum direct na de kerstdagen. Voor de zekerheid polste ik bij haar leidinggevende of er iets speelde en hoe zij in haar vel stak. Maar ook die reageerde verbaasd omdat ik juist naar de meest stabiele factor op zijn afdeling vroeg.

Op de bewuste dag verscheen ze op mijn kantoor met een grote klapper onder de arm. Sjonge, grijnsde ik, dat belooft wat. Maar haar overduidelijke non-verbale blik maakte meteen duidelijk dat er geen tijd was voor grappen. Er moesten zaken worden gedaan. Terwijl ik toekeek spreidde zij een aantal formulieren voor mij uit.

“Zo, begon ze, ik heb nu enkele jaren op de administratie gewerkt en heb besloten om een nieuwe start te maken. Dit bedrijf kan mij dat niet bieden en daarom wil ik eigenlijk per 1 januari al stoppen. Ik weet dat ik een opzegtermijn heb, maar ik heb ook nog 5 weken verlof staan. Mijn werkzaamheden heb al overgedragen aan mijn collega’s”. En terwijl zij me dat zei, wees ze op de formulieren die voor me lagen uitgestald.
Ik fronste, want het ging allemaal wel erg snel op haar manier. “Mag ik je ook iets vragen” zei ik?  “Want ik wil graag weten wat jouw beweegredenen zijn om zo’n rigoureus besluit te nemen”.

“Dat is eenvoudig te benoemen.” verklaarde ze. “Het nieuwe jaar kwam eraan en ik heb teruggekeken op mijn werk hier en ik ontdekte dat ik iets deed wat ik eigenlijk nooit leuk heb gevonden. Daarom heb ik me voorgenomen het heft in eigen hand te nemen. Ik heb wat geld gespaard en ga dat investeren in mezelf en doen wat ik al heel lang wil”.

Het gesprek duurde nog even maar duidelijk was dat ze precies wist wat ze voor ogen had. Mij bleef dan ook weinig anders over dan haar ferme keuze te respecteren en mijn bewondering uit te spreken voor haar wens haar droom te gaan realiseren.
We eindigden met de afhandeling van de benodigde formaliteiten en het ondertekenen van de formulieren die ze aan het begin zo keurig had neergelegd. “Ik neem zelf nog contact op met mijn chef en overleg met hem wanneer ik vertrek.” En weg was ze.

Eind januari zag ik haar weer. Ze stond op haar vroegere afdeling bij haar chef en oud-collegaatjes. Ze straalde, ze praatte, ze lachte, ze glom en ze wenkte me naar zich toe. Terwijl ze mij een hand gaf, vertelde ze al dat ze nu bezig was met iets waar ze altijd van gedroomd had. Haar voornemen was geen voornemen meer, maar dagelijkse realiteit. En van de opleiding die ze volgde genoot ze elke dag, elk uur en elke minuut. In nog geen maand tijd was ze compleet veranderd. De muis van toen bleek een heuse leeuwin. Van light naar bite! Ik genoot van de  energie en het plezier dat ze uitstraalde.

Natuurlijk was de hamvraag wat haar nieuwe loopbaankeuze was…wellicht heeft U haar ontmoet want ze is chauffeur geworden op een touringcar!

Ik wens u een week, een maand, een heel jaar “weinig light en veel bite”.

0 reactie(s) op “Goed voornemen naar realiteit – zo kan het!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.