Graadmeter voor een succesvolle/snelle professionele carrière

13/04/2015 Leestijd: 4 minuten
 • De definities voor succesvol en snel zijn niet zo eenvoudig te geven, omdat die per individuele Professional kunnen verschillen.
 • Te snelle carrière stappen aan het begin van een carrière, zonder voldoende tijd voor leren, begrijpen, toepassen en beheersen, kan veroorzaken dat je fundament voor de volgende carrièrestap(-pen) niet stabiel genoeg is om succesvol te zijn of te blijven.
 • Iedereen moet door min of meer dezelfde carrière stappen met de nodige (on the job) training en coaching (hoe snel en tot welk niveau, hangt af van een aantal variabelen (hieronder aangegeven).

Variabelen voor een succesvolle carrière:
a.    Jij zelf
b.    De Manager
c.    Omstandigheden
d.    Beetje geluk

a ) Jij zelf.
Voor een bepaalde carrière heb je de juiste persoonlijkheidskenmerken, kennis, competenties en ervaring nodig. Als deze mix goed overwogen wordt ingezet, onder bepaalde omstandigheden, dan is een goede carrière te verwachten.
Dat maakt een carrière echter nog niet bijzonder, bovengemiddeld, of succesvoller dan dat van een ander.
Het verschil wordt gemaakt door: Doorzettingsvermogen – Zelfkritiek – Prestatiedrang  / Doelen – Goede voorbereiding – Snelheid (Snel leren, begrijpen, veelvoudig toepassen en bovengemiddeld beheersen) – Inzicht / Overzicht.

Zeer belangrijk is ook dat je:

 • In de eerste 5 jaar van je carrière zo veel- en zo breed mogelijk toevoegt aan kennis, ervaringen en competenties . Een solide operationeel fundament is noodzakelijk om daarna ook op tactisch en strategisch niveau te kunnen accelereren en een “helicopter view” te kunnen verkrijgen. Is de basis niet stabiel, ga je te snel door naar tactisch werkniveau, dan breekt je dat later meestal op.
 • Niet langer in een functie (-niveau) blijft dan de duur van een positie-cyclus (zie: bijgaand schema van Organisatieniveaus & Carrière Planning). Als je het niveau van volledig beheersen van je functie hebt bereikt, blijf dan maximaal nog 6 maanden in diezelfde functie. Die 6 maanden gebruik je dan om intern of extern je volgende positie (niveau) te verkrijgen.
 • Vanaf je derde carrière jaar, begint met bijscholing op het gebied van projectmanagement, people management (!!), quality management en process improvement (als je geen Beta opleiding hebt gehad, start dan een aanvullende opleiding BBA / MBA, gefinancierd door de werkgever).
 • Een eigen carrièreplan hebt en op basis daarvan met je manager invulling hier aangeeft. Flexibiliteit is goed, maar wijk niet al te veel af van de hieronder aangegeven carrièreschema.

Bijlage: Organisatieniveaus & Carrière Planningsschema

Copyright: Polymorph S.A.
Source: People Management Workshop by Ray van Es, Owner Polymorph S.A.

b ) De Manager:
Als je solliciteert, let dan goed op het belang dat je toekomstige manager hecht aan: communicatie, 1:1 coaching, teamwork, training en ontwikkeling.
Het succes en de snelheid van je carrière is er van afhankelijk. Daarnaast zal je ook meer plezier in je werkzaamheden ervaren.

c ) Omstandigheden:
Omstandigheden kunnen zeer belangrijk zijn voor een succesvolle en snelle carrière. Je hebt omstandigheden niet geheel in eigen hand, maar je kan ze wel opzoeken!
Tips om carrièreomstandigheden te managen:

 • Solliciteer alleen bij (internationaal opererende) bedrijven, met naam. Ten eerste staat dat goed op je CV en ten tweede hebben dit soort organisaties betere people management praktijken en andere kwalitatief hoogwaardige processen.
 • Werken in een klein, multifunctioneel team de eerste carrièrejaren, geeft een brede professionele kennis en ervaring. Specialisatie in een groot team, is ook ok, maar dan is snel veranderen van functiespecialisatie (job-rotation) ieder jaar gewenst.
 • Werken bij werkgevers die een reorganisatie / veranderingsproces starten, geeft bijzonder veel extra werkinzichten, ervaring en professionele kennis. Bij sollicitatie naar management posities kan deze ervaring het verschil maken bij de selectie, en tevens is die ervaring zeer waardevol in het uitoefenen van een toekomstige management positie.
 • Geef duidelijk aan dat je open staat voor nieuwe ervaringen en sta altijd in de voorste rij voor speciale (multidisciplinaire / buitenlandse) opdrachten.  Deze ervaringen / werkresultaten blijven van onschatbare waarde voor sollicitaties / functies in de toekomst.

d ) Beetje Geluk:
Omstandigheden en veranderingen, kunnen in jouw voordeel uitpakken. Zelfs een ontslag bij een reorganisatie kan er toe leiden dat je een droombaan elders wordt aangeboden. Blijf altijd het positieve zien in alles wat er om je heen gebeurd en probeer zaken naar je hand te zetten.

Conclusies:
Zoals eerder vermeld, ben jij het die aangeeft wat je carrièredoelen zijn, wat succesvol voor jou betekent en hoe snel je doelstellingen wil verwezenlijken.
Een succesvolle carrière hoeft niet altijd verticaal te zijn. Ook een horizontale carrière heeft aantrekkelijke aspecten.

Jij bent de hoofdrolspeler in je eigen carrière en door gebruik te maken van de hierboven genoemde ingrediënten is het mogelijk te accelereren tot minstens Directors niveau (en voor sommigen ligt ook een carrière als Executive Manager in het verschiet).

0 reactie(s) op “Graadmeter voor een succesvolle/snelle professionele carrière”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.