Groeien doe je samen

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

‘Hallo Hans, hoe bevalt je nieuwe baan?’
‘Goed Erik, ik ben net begonnen en ik heb al een loonsverhoging gekregen. Ze willen me graag hebben’.
‘En wat heb je voor eisen gesteld met het oog op de toekomst?’
‘Ik werk nu een dagje minder en ben er toch op vooruitgegaan…’

Maar zo werkt het dus niet. De arbeidsmarkt trekt erg aan en dat vereist óók een bepaalde attitude van de werknemer. Investeren in de toekomst doe je samen. Werkgevers zijn nu meer dan ooit bereid om te investeren in de scholing van een werknemer. Maar dit vereist natuurlijk ook van werknemers dat ze deze scholing willen volgen.

Nieuws m.b.t. de arbeidsmarkt

De transport en de ICT melden al een tekort aan werknemers. De snelle ontwikkeling begint ook zijn negatieve kanten te tonen. Wat zou dit betekenen voor de looneisen? De vakcentrales stellen in ieder geval al dat werklozen moeten kunnen worden omgeschoold naar een vak waar wel werk in is. Deze flexibiliteit op de arbeidsmarkt zou moeten helpen om op krapte op verschillende vlakten in te kunnen springen.

Polen

Maar wellicht kan er ook een andere bron van arbeid worden aangeboord. Sophia Nooren van Exotic Green (een uitzendbureau voor Polen )zit al te wachten tot de grenzen 1 mei opengaan*. Dat wil zeggen, áls ze open gaan. Toen de tien nieuwe lidstaten lid werden van de EU hebben de oudere EU landen namelijk een maximum gesteld aan het aantal nieuwe werknemers per jaar. Op dit moment is dat nog 22.000. Voor 1 mei moet Nederland aan de EU laten weten of het die beperkingen wil handhaven, tot maximaal 2009.

Zoals te lezen in dit persbericht* heeft het toetreden tot de EU van nieuwe landen een positief effect op de economieën van deze landen. De onderlinge handel en vrijere toegang tot de arbeidsmarkt dragen hier aan bij.

Tot slot

Bulgarije en Roemenië zijn 1 januari toegetreden tot de EU. In mei gaan misschien de grenzen verder open en wordt het gemakkelijker voor Oost Europeanen om op de Nederlandse arbeidsmarkt te komen. Zij zijn goedkoop en gemotiveerd en zullen wellicht concurreren met de huidige werknemers. Natuurlijk moeten we de vruchten plukken van de groeiende economie en kunnen we loonsverhogingen eisen en van het leven genieten. Maar we moeten óók investeren in de toekomst, want groeien doe je samen.

* Link werkt helaas niet meer en is verwijderd door de redactie per 23-5-2016

0 reactie(s) op “Groeien doe je samen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.