Heft het zwaard! Hak door die knoop

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Een Griekse boer was ooit in het bezit van een echte strijdwagen. Hij had een band gewonden om de stang die door het juk en de disselboom liep. En in die band had hij een zeer kunstige knoop gelegd. De voorspelling luidde vervolgens: Wie de knoop kan ontwarren, wordt heerser van de wereld.

Toen kwam Alexander de Grote, die zag dat het op de normale wijze niet zou lukken. Hij hakte de knoop toen maar gewoon met zijn zwaard door.

En daar komt dus de uitdrukking vandaan. U kent ‘m vast. Privé zowel als zakelijk… Iemand moet besluiten waar we naartoe gaan met vakantie volgend jaar. Iemand moet besluiten wat we vandaag eten. En iemand moet het budget voor volgend jaar goedkeuren. En iemand moet de doelstellingen voor komend kwartaal vaststellen… Democratisch? ’t Is maar net wie je spreekt.

Dus iemand moet daarvoor de knoop doorhakken. Maar wie heeft eigenlijk die knoop gemaakt? En hoe ingewikkeld is-ie wel niet? En wie bepaalt wie die knoop doorhakt? Feitelijk zijn dat allemaal ingesleten processen. We doen dat namelijk al 100 jaar zo!

In de online wereld ontstaat een verandering. Er zijn organisaties die in hoge mate gebruik maken van internet. Waar medewerkers regelmatig naar een beeldscherm worden geloodst door de inzet van bijvoorbeeld portals. Daar wordt meer en meer gewerkt met stellingen of korte vragenlijsten: ‘polls’. Het Nieuwe Werken? In ieder geval een uitstekende poging om de democratie in de organisatie te brengen.

Met behulp van online survey’s komen medewerkers in de gelegenheid om hun mening te geven. Over het assortiment in de kantine, maar ook over de keus voor de keuze voor een nieuwe locatie. Ik hoor u denken: ‘dat is voer voor de ondernemingsraad…’ De medewerker aan de macht.

Zo zie ik dat toch niet helemaal. De zeggenschap en de ruimte om mee te denken dragen – bewezen – bij aan het welbevinden, de verbondenheid en – niet te vergeten – aan de productiviteit.

Het grote voordeel voor de werkgever ligt in het feit dat je op een heel laagdrempelige manier een groot potentieel bij medewerkers ontsluit. Ze kunnen van alles, weten van alles, hebben een mening… een achtergrond, ervaring op heel diverse fronten.

En als u hen alleen vraagt datgene te doen wat in de functieomschrijving staat, dan komt u daar waarschijnlijk nooit achter. En dan krijgt u wat u verdient Maar door ze  uit te nodigen, door ze deel te maken van de ‘community’ die een organisatie is, door ze aan te spreken op meer en meer verschillende competenties komt er een kracht vrij die ongekend is.

En die kan iedereen goed gebruiken; mens én bedrijf!

U ook. Maar dan moet u wel vrágen, durven, in contact zijn met uw medewerkers. Of speelt u liever Alexander de Grote en gaat u met het zwaard tekeer? Of liever nog: de spreekwoordelijke botte bijl?

Ik wens u veel personeel!

0 reactie(s) op “Heft het zwaard! Hak door die knoop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.