Help! Generatiekloof op de werkvloer – en nu?

26/09/2016 Leestijd: 2 minuten

Zodra je de werkvloer op loopt kom je de enthousiaste, leergierige stagiair tegen tot en met de senior medewerker met bakken ervaring. Verschillende soorten generaties op de werkvloer is een aanwinst voor een organisatie, maar kan ook voor problemen onderling zorgen.

Uit een onderzoek van het ADP blijkt dat 55% van de Nederlandse werknemers met intergenerationele problemen te maken heeft op het werk. Een van deze problemen zijn de uitlopende ideeën over normen en waarden en groepsverantwoordelijkheid. Als manager kan het moeilijk zijn om hier mee om te gaan en al je medewerkers gemotiveerd te houden en samen te laten werken. (‘The workforce view in Europe 2015/’16’, geraadpleegd op 19 september 2016)

Naast de intergenerationele problemen die kunnen ontstaan, zoals beschreven in het onderzoek van ADP, kunnen meerdere generaties op de werkvloer ook groei in je organisatie teweeg brengen. Zo kun je als organisatie de jarenlange ervaring en kennis van de senior medewerker goed gebruiken om verder te groeien, maar ook de stagiair kan je hierin bij helpen. Een stagiair kan vaak nieuwe inzichten verschaffen en zit niet vastgeroest in processen of procedures die binnen een bedrijf terug te vinden zijn. Als je als organisatie deze verschillende generaties laat samenwerken, kunnen zij met vernieuwende ideeën komen om je organisatie te laten groeien. Het is een van de taken van de manager om dit te bewerkstelligen.

Maar hoe zorg je er dan voor dat de generatiekloof niet tot problemen leidt op de werkvloer?

Het grootste verschil tussen de verschillende generaties zit hem volgens mij, naast wat beschreven wordt in het onderzoek van het ADP, ook in de verschillende communicatiestijlen die worden gebruikt. Doordat de technologie een steeds grotere rol is gaan spelen in onze samenleving zijn de generaties die de afgelopen jaren zijn opgegroeid steeds meer gewend om via Skype, WhatsApp en email met elkaar te communiceren. Terwijl generaties hiervoor het meer gewend zijn om telefonisch of face to face met elkaar te communiceren.

Maatschappelijke ontwikkelingen hebben naar mijn in ziens invloed gehad op de normen en waarden die verschillende generaties met zich meedragen op de werkvloer. Iedere generatie is in een ander tijdperk opgegroeid. En ieder tijdperk heeft zo zijn eigen kenmerken qua normen en waarden.

Het komt er eigenlijk op neer dat iedere generatie een eigen “handleiding” heeft om het zo maar eens te benoemen. Het is aan de manager om deze handleiding te ontcijferen en zo iedere generatie op zijn eigen manier te motiveren en de verschillende generaties samen te laten werken op de werkvloer.

Hoe denk jij dat het beste met intergenerationele problemen op de werkvloer om gegaan kan worden? Zie je überhaupt dat er zich intergenerationele problemen voordoen op de werkvloer?

0 reactie(s) op “Help! Generatiekloof op de werkvloer – en nu?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.