Help, help! Te veel vakantiedagen!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Hoe ziek zijn wij dat we te veel vakantiedagen hebben? Opgespaard, omdat we loyaal zijn aan onze werkgever en daardoor het vele werk wegwerken. Is het uit loyaliteit, motivatie, extra inkomsten, of uit angst voor baan- of positieverlies? Of staat het heimelijk stoer en maakt het je belangrijk? Of is het een mengeling van al deze motieven?

Hoe ziek zijn wij dat we ze zelfs aan het eind van het jaar laten vervallen? Kun je ze privé niet gebruiken? Kom je dan jezelf teveel tegen of de ander? Hoeveel weekendhoofdpijn wordt daardoor niet veroorzaakt? Confronterend artikeltje? Hoeveel mensen zijn er die niet één vrije dag voor zichzelf opnemen, uit angst zichzelf en/of de ander tegen te komen?

En wat doet de HRM-functionaris hieraan? Als hij./zij er zelf last van heeft uiteraard niets. En als hij/zij zich het niet bewust is ook niet. Of is het gewoon kortzichtigheid, angst en gemakzucht? Waarom wordt structureel overwerk niet verboden, terwijl bekend is dat het veelal deels verspilling en dus te duur is, vanwege de hogere kosten en verminderde productiviteit. Waarom accepteert men het meenemen van vakantiedagen, meer dan een afgesproken minimaal aantal als maximum? Waarom is daar geen beleid voor vastgelegd, of liever gezegd waardoor komt dat? Confronterende vragen?

Volgens een onderzoek uit de Workplace Survey Spring 2008 blijkt dat 70% van de HR-managers geen stress hebben door het tekort aan personeel. Als dat echt zo is – en ik zou dat bizar vinden – hoe kan het dan dat ondernemers en directies dat accepteren? Hoe ziek is de organisatie dan op managementniveau?

HRM-ers mogen alleen geen stress hebben, als medewerkers en managers daar ook geen last van hebben. Ontsla ze anders, of zoek zelf ander werk, en maak het lijnmanagement en een der directieleden verantwoordelijk voor HRM. Evalueer dan wel na een jaar de gevolgen ervan, als je het verschil al niet eerder merkt. Mis je de HRM-er niet, dan ben je dom geweest dat je het niet eerder deed.

Mis je de HRM-er wel, bel me dan even. Dan bepalen we eerst opnieuw de missie en visie, de strategie en het beleid op langere termijn en nemen dan een HRM-er op in de directie. Die zorgt dan voor instroom, doorstroom en uitstroom van personeel, zonder overwerk en onnodig opsparen van vakantiedagen. Dat kost meer? Betaal mij maar uit in een percentage van de kostenbesparing en de vermeerdering van de winst en ik blog de rest van mijn werkzame leven.

Confronterend? Bluf? Ik leg het je uit tijdens een lunch. Zie mijn artikel “Wie wil er met mij lunchen voor het goede doel?” Dan gaat er ook elders de zon op en kun je met een gerust hart en vol goede moed een paar vakantiedagen opnemen en de zon op zoeken. Heb je die niet meer? Neem ze vast van volgend jaar en maak de deal dat je ze terugkrijgt als we de resultaten presenteren.

0 reactie(s) op “Help, help! Te veel vakantiedagen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.