Help, het wordt zomer! Tips voor werken bij extreme hitte

16/06/2022 Leestijd: 4 minuten

Eindelijk is het zover! De weervrouw kondigde afgelopen weekend de eerste zomerse dagen aan. En het is meteen goed raak: temperaturen van 30 graden zijn voorspeld voor het einde van de week. Heerlijk als je vrij hebt en er volop van kunt genieten natuurlijk. Maar op een doordeweekse dag betekent het voor veel mensen ook simpelweg afzien: op een snikheet airco-arm kantoor of in de volle zon op een buitenlocatie. Wat kun je als werkgever doen om deze werknemers hun werk zo comfortabel mogelijk te laten doen? En waarom is dat verder nog van belang?

Waarom moeten we alert zijn?

Het lichaam regelt de temperatuur door te transpireren. Soms kan je lichaam het echter niet bolwerken: bijvoorbeeld bij te zware inspanning of bij te veel hitte bij werken in de zon of onder warme omstandigheden. Dat kan leiden tot comfortklachten of een verminderde motivatie: het voelt niet prettig om te lopen zweten en puffen, je voelt je plakkerig. Je wilt liever in een hangmat in de tuin zitten of ergens aan het water liggen dan werken.

Daarnaast kunnen warmte en hitte de alertheid en concentratie van medewerkers verlagen. Maar erger kan ook, er kan zelfs gezondheidsschade optreden. Denk daarbij aan uitdrogen, verbranden, flauwvallen of onwel worden, een zonnesteek of in het ergste geval huidkanker, bij langdurige blootstelling aan UV-straling.

Hoe kunnen we problemen voorkomen?

Het is goed om hierbij onderscheid te maken tussen werken op kantoor of werken in de buitenlucht.

Op kantoor kunnen de volgende tips van toepassing zijn:

  1. Werk korter als dat kan, neem vaker een pauze, verdeel je werk goed over de dag;
  2. Drink veel water en eet daarnaast veel fruit;
  3. Vermijd cafeïnehoudende middelen en vet eten;
  4. Probeer de werkruimte vroeg op de dag te ventileren;
  5. Zet apparaten die warmte produceren zoveel mogelijk uit.

Bij werken in de buitenlucht zijn de volgende tips van toepassing:

  1. Pas het werkrooster aan, begin vroeg;
  2. Vermijd of verminder zwaar intensief werk;
  3. Las extra pauzes in op een koele plek, ga niet in de volle zon zitten;
  4. Probeer de zon tussen 12:00 en 15:00 te vermijden en gebruik zonnebrandcrème (om de 2 uur > factor 20);
  5. Draag waar mogelijke aangepaste luchtige en lichte kleding; houd je lichaam bedekt.
  6. Gebruik een pet met een nekflap en een zonnebril;
  7. Blijf de benodigde Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) dragen. Als deze voor extra warmte zorgen, pauzeer dan vaker.
  8. Ook hier geldt: drink veel water en eet veel fruit!

De Werkklimaat app

De FNV heeft een app ontwikkeld: De Werkklimaat app. Met behulp van deze app kun je voor jouw situatie bekijken of het nog wel veilig of gezond is om je werk uit te voeren onder verschillende weersomstandigheden.

Als het toch misgaat

Als je toch milde klachten krijgt, ga dan zo snel mogelijk uit de zon en zoek een koelere plek op. Neem rust om af te koelen. Eet iets zouts en neem een koud drankje, liefst water. Bij ernstigere klachten neem je natuurlijk contact op met een arts.

Naast de bovenstaande tips zijn er ook veel best practices van bedrijven. Zo kan het (inmiddels bijna algemeen geaccepteerde) thuiswerken ook helpen bij hitte. Niet iedereen wil of mag in een korte broek en een hemdje naar kantoor, maar thuis achter de pc is dat natuurlijk geen enkel probleem. Als medewerkers thuis ook nog eens airco hebben of een lekker schaduwplekje in de tuin is dat helemaal mooi meegenomen. Veel bedrijven trakteren op een lekker ijsje of geven hun werknemers een mooie waterfles voor onderweg. Het plaatsen van kannen met water met fruit op de werkplek werkt ook stimulerend.

Stel een hitteplan op

Is het voor jouw bedrijf een jaarlijks thema omdat de arbeidsomstandigheden direct hinder ondervinden van de hitte? Maak dan vooraf afspraken. Dat voorkomt gedoe op het moment dat het ertoe doet en de jaarlijks terugkerende discussies. Stel bijvoorbeeld een ‘hitteplan’ op waarin je vastlegt wat acceptabel is en welke maatregelen mogelijk en wenselijk zijn. Laat medewerkers waar mogelijk meedenken. Geef aan dat hun ideeën en initiatieven welkom zijn.

Zo! Klaar voor de zomer!

0 reactie(s) op “Help, het wordt zomer! Tips voor werken bij extreme hitte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.