Het Coronale tijdperk

31/03/2020 Leestijd: 4 minuten

Zondag 22 maart 2020, 11.30: Extreem NL-Alert: minimaal 1,5 meter afstand, ziek of verkouden? Thuis blijven en niet de natuur in of naar het strand gaan. Ruim 130 doden, 3000 besmettingen. Grens met België dicht, sluipwegen gebarricadeerd. Geen voetbal, geen kroeg, niets meer te doen…

Zondag 19 januari 2020, het pre-coronale tijdperk (Nederland): In China zijn er zeventien nieuwe infecties, een nieuwe longziekte, in totaal 62 besmettingen. Nederland ontspant, gaat de natuur in, horeca druk, Ajax wint met 2-1 van Sparta, PSV speelt gelijk bij VVV…

Slechte B-film

In het Coronale tijdperk word je dagelijks meegezogen in een hele slechte B-film. Je bent hoofdrolspeler zonder een heldere rolbeschrijving en de regisseur weet niet wat hij regisseert. De scenarioschrijver is er niet of is, net als de architect van één van de roemruchte piramides in Egypte, al dood vóórdat het ‘af’ is. We worden geestelijk voorbereid op, zo niet toegeleid naar, een (halfslachtige?) lockdown. Koning, Rutte, admiraal… Popla gebruiken ze allemaal. Maar dan alleen als het er is.

We ontwikkelen groepsimmuniteit, we hamsteren, werken massaal thuis. Kortom: we zitten er middenin, in een tijd die ongekend is voor de moderne mens. Met onzekerheden, onrust en verwarring. Heb ik het, of jij? Je zorgen maken om ouderen, ouders, de zwakkeren. Langzaam wordt “alles” om je heen afgebroken of in de wacht gezet. Het lijkt alsof het leven in een pauzestand terecht is gekomen en niemand de startknop meer kan vinden.

Samenleving

Het begrip samenleving heeft ineens een heel andere betekenis gekregen. In feite is er tegen dit virus nog niets bestand. Er is nog geen vaccin, er is nog geen immuniteit, er is geen (zoals dat in de middeleeuwen werd gezegd) kruid tegenop gewassen. Daarom wordt aan ons gevraagd “Sociale Distantie” in acht te nemen. Zo is er sprake van een samenleving in de meest basale ‘enge’ vorm: gezin, woongroep, vriendenkring. De laatste twee kunnen eigenlijk ook al niet meer. In feite is er sprake van een SAT-relatie: een Society Apart Together. De ‘maat’schappij kent geen ‘maten’ meer. Je bent op jezelf teruggeworpen. Waar is in dit verhaal je werk, je bedrijf, één derde van je dagelijkse urenbesteding gebleven? Daarover straks meer.

Pauzestand

De pauzestand kennen we uit de geschiedenis overigens genoegzaam: vulkaanuitbarstingen (Pompeji), Zwarte Dood, Builenpest, Spaanse griep, Aids, Ebola, Eerste en Tweede Wereldoorlog. Waarom overigens de laatste twee in dit rijtje? Het gezamenlijke zit erin dat we in alle gevallen tegen een vijand aan het vechten zijn. Het verschil zit erin dat er sprake is van een bekende en een onbekende vijand. De vraag tijdens een crisis of een oorlog is steeds: hoelang gaat het duren? Nu moeten we doorvechten met elkaar tegen het virus. Achteraf zullen we weten of het lukt en hoelang dat heeft geduurd. Nu weten we dat nog niet. Dat maakt het voor velen onverteerbaar.

(Kantoor)organisaties

Definitie: “Een organisatie is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen. Hierbij worden kracht, kennis en vaardigheden gebundeld om een doel te bereiken of in een behoefte te voorzien.” Dat hoeft dus niet fysiek samenwerken te zijn. Je kunt heel goed op afstand met elkaar samenwerken aan één doel of behoefte. Door de Coronacrisis is het op afstand werken in beroepen waar dat kan trouwens veel meer de norm geworden. Veel klanten van mij zeggen: “thuiswerken, tenzij…” Inmiddels mag je bij een aantal klanten al niet meer op kantoor komen. B

Bedrijvigheid

Wel merk ik zelf dat organisaties die hun processen niet goed op orde hebben moeite hebben om met het thuiswerken tot goede besluitvorming en resultaten te komen. Voorbeeld: dan zijn er soms 15 mailtjes nodig om voortgang te bereiken op één vraagstuk. Je stemt zo niet snel wat af. Kun je bij vraagstukken op een helder proces en bijbehorende procedures terugvallen, dan is dit veel en veel beter te doen. Voorbeeld: na stap 1 wordt er een advies door A en B gegeven en dan neemt C een besluit dat D vervolgens dan gaat uitvoeren.

Samenwerkingstools

Ook helpt het als er samenwerkingstools als Microsoft Teams, Google Hangout, Meet, Skype e.d. zijn ingevoerd in organisaties. De huidige crisis zal de invoering hiervan verder stimuleren. Deze tools vullen voor een belangrijk deel het gat in tussen mailen, bellen en fysiek overleg (elkaar in de ogen kijken). Heel eerlijk gezegd en niet gezwegen: pure effectiviteit bereik je in klussen die je zelf kunt doen overigens thuis (veel) beter dan op kantoor.

Wat ik zeker mis is de gezelligheid, het kopje koffie met collega’s, de gezamenlijke lunch, de dolletjes en het rondje tussen de middag. Dat geeft energie en motivatie. Je merkt dat met thuiswerken de afstand tot je collega’s groter wordt. En het team is tenslotte één van de belangrijkste zingevingen aan werk. Ik mis dat.

0 reactie(s) op “Het Coronale tijdperk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.