Het CV van Henri Mintzberg & Leiderschap

06/06/2016 Leestijd: 4 minuten

Vier jaar geleden schreef ik een blog (voor een andere website) over het CV van Henri Mintzberg. Dat blog ging over personal branding, schrijven om je visie beter te leren verwoorden en natuurlijk Mintzbergs indrukwekkende carrière. Benieuwd naar wat hij sinds die tijd gedaan heeft, heb ik weer een bezoek aan zijn website gebracht. Dit bezoek stelde niet teleur, zijn CV staat nog steeds online. Sinds mijn vorige blog zijn er onder andere verschillende lifetime achievements awards bijgekomen, onder andere van Mintzbergs eigen McGill University – bijzonder en leuk om te zien, zeker als fan (zie mijn review van Mintzberg on Management, met uitleg over de configuraties/modellen). Waarom echter in 2016 nog een artikel over Mintzberg als persoon?

Enerzijds ben ik erg geïnteresseerd in hoe we mensen tot actie aanzetten. Op allerlei terreinen beïnvloeden we elkaar en worden we beïnvloed door de maatschappij, marketing, onze omgeving en meer. We moeten op onze Co2 voetafdruk letten, meewerken in een reorganisatie, focussen op werk, etc. Eén van de manieren waarop we elkaar proberen te beïnvloeden is de heldencultur – een term die soms gebezigd wordt om te verwijzen naar hoe we als samenleving fan zijn van de beste autocoureur, de snelste hardloper, de rijkste zakenman. Een praktisch voorbeeld: sinds dit jaar is er een boegbeeld voor de werkloze 50plusser.

Anderszijds is het erg leuk om de carrière van iemand te mogen bekijken en daar van te leren. Dit is één van de redenen waarom het zo leuk is om voor Expand HR Community interviews te doen. Bijzonder en leuk om te horen welke keuzes deze HR eindverantwoordelijken hebben gemaakt en wat voor effect dat heeft gehad op hun loopbaan. Nu heb ik helaas niet de mogelijkheid om Henri Mintzberg te interviewen, maar gelukkig wel om te zien wat hij gepubliceerd heeft en welke carrièrestappen hij heeft gemaakt.

Maar een CV, een boegbeeld of een rijke zakenman is alleen een voorbeeld en een eindresultaat. We zien niet alle kleine stapjes die geleid hebben tot dit resultaat. We zien niet de ondernemer die op zes dagen per week en steeds op 4 uur slaap zijn producten aan de man brengt, of een studerende Mintzberg die een half jaar lang uitnodigingen afslaat om zijn scriptie perfect te maken. Het is leuk om te zien waartoe mensen in staat zijn – het motiveert, net als de motivational picture die je gisteren op Facebook hebt gezien. Maar. De hamvraag blijft overeind: wat moeten we doen? Hoe komen we in beweging? Hoe vinden we de passie die ons iedere dag om zes uur op laat staan?

Plaatje dankzij BK op Flickr, originele foto van Michal Jarmoluk. 

Sinds kort hebben we op dit weblog een categorie voor dit soort vragen: Talent & Leadership development. In deze categorie proberen we deze vragen te beantwoorden. Sinds het bestaan van deze categorie (en de hackathon waar ik met een groepje een app ontwierp om leiderschap te bevorderen) ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp. Het leek me leuk om vanuit deze hoek een vraag bij onze lezers neer te leggen.

Vooraf aan de vraag: neem de term leiderschap niet te nauw, kijk bijvoorbeeld ook deze humoristische TED talk (6 minuten) over leiderschap – de spreker veranderde onbewust iemands leven met één kleine handeling.

Kun je een moment noemen waarop iemand in je omgeving een vorm van leiderschap toonde die indruk op je maakte?

0 reactie(s) op “Het CV van Henri Mintzberg & Leiderschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.