Het einde van de sollicitatiebrief

24/08/2016 Leestijd: 2 minuten

Laten we nog even genieten van de met zorg opgebouwde en geschreven sollicitatiebrief, het zou wel eens een van de laatste kunnen zijn.

Drie trends in recruitment leiden tot het einde van de sollicitatiebrief:

Mobiel, evidence based en searching.

De kandidaat van nu reageert via zijn mobiel op een vacature. Hij linkt zijn LinkedIn profiel als modern cv en heeft niet de tijd om op zijn mobiel een uitgebreide sollicitatiebrief te typen. De generatie die gewend is om de communiceren in plaatjes en maximaal 140 tekens heeft niks meer met de brief. De mobiele sollicitant volstaat met zijn cv en op zijn best met een social media link met het bedrijf. Door middel van zijn netwerk of door het volgen van het bedrijf via social media als Facebook en LinkedIn.

Daarnaast is er voor de liefhebbers van evidence based en big data sowieso al geen plaats meer voor de sollicitatiebrief. Er is weinig (of misschien zelfs helemaal geen) onderzoek gedaan naar de voorspellende waarde van de sollicitatiebrief. Dat alleen al is een reden om deze methode niet meer te gebruiken. Er zijn maar weinig functies waar een verband tussen een goede sollicitatiebrief en succes in de functie al werd aangenomen.

En schaarse functies zullen we moeten zoeken. Daarvoor zijn we vaak niet de organisatie waar ze heel graag willen werken maar meer de kandidaat die we heel graag willen hebben. Dat vraagt actie van onze kant als werkgever en moeten wij als het ware de motivatiebrief schrijven.

Willen we toch kijken of de kandidaat bij de organisatie past en zichzelf kan verkopen dan zullen we op zoek moeten naar andere methoden. Er wordt al druk geëxperimenteerd met referal programma’s omdat aanbevelingen vanuit de eigen organisatie wel een indicator van succes in de functie lijken te zijn. Daarnaast blijft de eerste indruk ook een indicator voor succes in de functie dus misschien zijn de videopitches een methode met toekomst. Voor de afstudeerders onder de lezers een leuk onderwerp voor onderzoek. Tips over bestaand onderzoek hiernaar zijn van harte welkom.

0 reactie(s) op “Het einde van de sollicitatiebrief”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.