Het failliet van de motivatiebrief deel I – De selecteur

06/03/2017 Leestijd: 2 minuten

We geven het je te doen, uit een grote stapel brieven een handjevol potentieel geschikte kandidaten zoeken. We gaan er dan wel vanuit dat degene die de vacaturetekst heeft opgesteld grondig zijn of haar werk heeft gedaan. Exact weten én omschrijven waaraan een gegadigde zou moeten voldoen is de spil waar het om draait. Als (externe) selecteur is dit een lastig verhaal. Vooral de externe selecteur staat namelijk langs de zijlijn van een bedrijf en snuffelt er kortstondig even aan.

Daar hebben vooral de externe selecteurs wat op gevonden; schroef gewoon de functie eisen op en knip en plak welluidende taken en vereisten in een profiel. Onlangs kwamen een mooi (helaas Engels) voorbeeld daarvan tegen uit ons eigen werkveld. Wij beheersen het Engels en ons vak goed, maar wat hier wordt gevraagd is in wolken gehuld.

”Provide thought leadership in recommending solutions that build on business and functional strategic drivers”

De vraag werpt zich op in hoeverre de vacaturetekst dan nog aansluit op de behoefte van je klant? Die laatste zal overigens niet snel klagen omdat er een puik stukje proza van de recruiter staat en waaraan deze o.a. zijn tarief ontleent.

De motivatiebrief die altijd gevraagd wordt kan een tipje van de sluier oplichten over de persoon achter het CV. Al zal de motivatie van een TIG lasser volstrekt anders zijn dan die van een marketingmanager. Als werkgever wil je iemand aannemen die graag voor je wil werken. Of een motivatiebrief daar bruikbare informatie aan toevoegt betwijfelen we. De sollicitant zal zijn motivatiebrief toeschrijven naar het bedrijf waar hij op dat moment solliciteert. Slechts bij een nadere kennismaking zal duidelijk kunnen worden waar de werkelijke motivatie van de kandidaat ligt. Alleen de interne selecteur is in staat om met gerichte vragen te beoordelen of er een optimale match is tussen sollicitant en bedrijf. Hierbij zal hij meewegen in hoeverre de match overeenkomst met o.a. de interne cultuur en leiderschapsstijl. Dit is een bijdrage die een externe recruiter nooit voor het bedrijf zal kunnen leveren.

Alle gekheid op een stokje. Het vak van recruiter/selecteur is niet eenvoudig. Je moet op grond van een solide profiel uit een grote hoeveelheid brieven en cv’s een selectie maken. En ook nog kunnen voorspellen hoe succesvol een kandidaat zal worden. Een proces dat veel mensenkennis vereist. Indien goed gebruikt is er veel te winnen. “Zoek een nieuwe Piet” is te kort door de bocht.

0 reactie(s) op “Het failliet van de motivatiebrief deel I – De selecteur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.