Het geheim van een subliem functioneringsgesprek

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Werk je in een organisatie met een periodieke persoonlijke beoordeling? En ben je dan zenuwachtig voor dit functioneringsgesprek? Dat is nergens voor nodig als je de tips in dit artikel beschreven, voor je gesprek in je achterhoofd houdt. Met deze tips heb kun je zelf in het gesprek sturen zodat je nog meer positieve zaken onder de aandacht brengt. Zonder afhankelijk te zijn van de inbreng van je leidinggevende. Het is erg eenvoudig.

Van inhoud naar proces

Natuurlijk ben je een kei in je functie. Altijd zijn er wel verbeterpunten die worden aangehaald tijdens het functioneringsgesprek. Vakinhoudelijk maakt iedereen wel eens fouten. Je hebt het recht om fouten te maken, maar je hebt de plicht om hier iets van te leren.

Wat nog wel eens onderbelicht is tijdens een functioneringsgesprek zijn jouw vaardigheden om je eigen werk te organiseren. Wat doe jij om je werk effectiever en efficiënter uit te voeren?

Hoe kun je jezelf beter profileren

De insteek is dat naast je functie-inhoudelijke zaken ook kunt vertellen over je goede time-management vaardigheden.

Hiermee kun je aantonen dat je erg competent bent voor je functie, zonder inhoudelijk in te gaan op bepaalde uitgevoerde werkzaamheden in het verleden. Want dat heeft je leidinggevende al aan de orde gesteld.

Jouw inbreng door goed time-management

Vertel welke omstandigheden er op jouw afdeling of projectteam speelden die een bedreiging waren voor de efficiëntie en/of effectiviteit.

Geef dan aan hoe jij jouw taak zag om dit risico te herkennen. Vertel dan welke feitelijke acties jij hebt ondernomen om de efficiëntie en effectiviteit van de afdeling of het project te laten overtreffen.

Als laatste benoem je vol trots het resultaat wat dit heeft opgeleverd in contrast met de gevolgen als je niet hierop had gereageerd. Vertel verschillende voorbeelden en houdt deze beknopt en eenduidig.

De rode draad is time-management

Er zijn vele time-management bekwaamheden die je hierbij kunt betrekken, zoals prioriteiten stellen, herkennen van uitstelgedrag, beperken van afleidingen, delegeren, overzicht en controle over je taken, effectief vergaderen, goed inzicht in je agenda hebben, plannen, omgaan met werkdruk en verstandig e-mail gebruik.

Het voornaamste is om voorbeelden uit het recente verleden aan te halen. De intentie is om met deze voorbeelden je aanwezige of verbeterde time-management vaardigheden aan te tonen. Jouw rode draad is immers time-management.

0 reactie(s) op “Het geheim van een subliem functioneringsgesprek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.