Het leiderschapsboek voor vrouwen

14/08/2019 Leestijd: 4 minuten

Noodgedwongen was ik wegens een blessure aan een stoel gekluisterd. Een goed moment om het boek met de titel ‘het leiderschapsboek voor vrouwen’ van Marja Wagenaar te lezen. Het interesseert mij omdat ik als coach regelmatig vrouwelijke leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap begeleid. En hoewel het boek  gaat over de stelling dat ‘je leiderschap kunt leren’ denk ik dat de basis van leiderschap is dat je leiding kunt geven aan jezelf. In de praktijk zie ik ambitieuze vrouwen die zoeken naar hun eigen leiderschapsstijl en een manier om effectiever en met meer plezier te werken als leider van een team, afdeling of organisatie.

Leiderschap is een actueel thema binnen bedrijven. In mijn rol als Talent Development Consultant bij Expand merk ik dat leidinggevende kwaliteiten één van de belangrijkste onderscheidende talenten zijn wanneer je als senior professional hogerop wilt komen. Er wordt veel over leiderschap geschreven omdat het een positie is die sterk aan verandering onderhevig is. In gesprekken met HR executives verbaast mij nog steeds dat het meestal niet vrouwen, maar mannen zijn waarmee ik over functies van HR directeur in gesprek ben.

Vrouwen en leiderschap

Het boek van Marja Wagenaar gaat o.a. over inclusief leiderschap. Inclusief leiderschap is een manier van leidinggeven die in opkomst is en van nature goed past bij de stijl die vrouwelijke leiders laten zien in hun werk. Ik neem jullie even kort mee in een deel van het boek.

Inclusief leiderschap

Er is een ontwikkeling gaande naar inclusief leiderschap. Leidinggevenden die met de medewerkers  optrekken en samen werken aan het realiseren van gezamenlijke doelen. Uit gesprekken met vrouwelijk leiders, krijg ik de indruk dat deze vorm van leiderschap van nature beter aansluit bij vrouwen dan bij mannen. Het vraagt volgens mij namelijk het willen en durven zetten van een stapje terug. Minder op de voorgrond willen staan maar juist de ander willen laten stralen en performen. Mijn ervaring is enk dat mannen over het algemeen wat meer de neiging hebben om te sturen en meer moeite hebben met verleggen van de focus van henzelf naar de aandacht voor de ander. Ik geloof echter dat veel mannen het wel als een uitdaging zien om zich hierin verder te ontwikkelen. Inclusief leiderschap past zowel bij mannen als vrouwen maar vraagt het in staat zijn op te reflecteren op je houding en gedrag.

Het eigen belang van de leider is hierbij vaker ondergeschikt aan het belang van de organisatie en teamleden. Het gezamenlijk belang is duidelijk zichtbaar voor iedereen. In zo’n geval plaatst de leider zich niet boven de medewerkers en  vertelt dus ook niet wat ze moeten doen en moeten denken. Medewerkers worden meer vrij gelaten en er wordt meer beroep gedaan op eigenaarschap, creativiteit en andere talenten van teamleden. Deze vorm van leiderschap heeft echter ook nadelen. Het is namelijk tijdrovend, het opent de deur voor kritiek op de leider. Ook is er meer ruimte voor het vragen om ideeën of informatie wat vervolgens kan worden gezien alsof de leider geen ideeën heeft. Ik geloof echter dat het sterk van de context afhankelijk is en verwacht dat deze manier van leidinggeven steeds meer doordringt in de organisatie van de toekomst.

De 50-50 methode

Verder gaat het in het boek over de 50-50 methode. Deze methode is volgens de schrijver een nadenkertje voor met name vrouwelijk leidinggevenden. De kern van deze methode is goed voor jezelf zorgen, ook op je werk. Daarmee creëer je de balans de nodig is om succesvol te zijn.  Deze methode helpt je om net zoveel tijd en energie te steken in de doelen van de organisatie waar je werkt als in je persoonlijk carrière doelen. Daarvoor moet je wel een persoonlijk plan trekken. Dat zorgt ervoor dat je ook jouw doelen vlot en van zelfsprekend realiseert. Hier komt persoonlijk leiderschap en leiderschap voor vrouwen samen.

Conclusie

Wanneer je leiding geeft of ambitie hebt om dit te gaan doen, dan is dit boek een aanrader om te lezen. Ook wanneer je een man bent, zal het je wat brengen omdat je mogelijk een beter beeld krijgt van je vrouwelijke leidinggevende collega’s. Veel leesplezier.

Laat je inspireren door het lezen van dit boek. Ik ben benieuwd naar je reactie.

0 reactie(s) op “Het leiderschapsboek voor vrouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.