Het nieuwe solliciteren

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Goede morgen,

Vaak krijg ik reacties van lezers van de Opstarter, waarin ze zeggen het met mij wel of niet eens te zijn en eerlijk, daar geniet ik van. En … ik leer ook van u. Vandaag wil ik u graag meenemen in een experiment dat ik het nieuwe solliciteren zou willen noemen – ik stuur u namelijk een open sollicitatiebrief – waarover ik uw mening wil weten. Is dat een methode die u aanspreekt? Kunnen we daar, als het u bevalt, meer bekendheid aan gaan geven? Zou u zelf ook wel op die manier willen solliciteren? Past de aanpak bij u? En bij uw onderneming?
Fijn als u reageert.

Hier is mijn voorstel voor een andere sollicitatiebrief:

Geachte …………….

Dit bericht is speciaal voor u bedoeld. Want de organisatie waar u voor werkt moet u enorm aanspreken. Anders had u nooit zo’n krachtig wervende tekst opgesteld over wat u noemt de dynamiek en ambitie van uw onderneming. Wellicht ontvangt u vele reacties. Proficiat! Maar de vraag is: Zit er de medewerker tussen die aan alle kwalificaties voldoet? En bestaat die medewerker eigenlijk wel?

Om voor mijzelf te spreken, ik zie voldoende aanknopingspunten om mijn loopbaankeuzes en achtergrond aan u voor te leggen middels bijgevoegd CV. U zult ze hopelijk lezen en beoordelen en vervolgens is het aan u of ik uw aandacht heb verdiend. Legt u mijn papieren persoonsbeschrijving terzijde of word ik een kanshebber? Ik reken erop dat ik u toch een beetje heb geprikkeld. Blijft staan natuurlijk dat u de keuze moet maken en niet ik.

Graag wil ik u helpen met het maken van die keuze. Niet met het opsommen van mijn track-record in dit bericht – dat is weinigzeggend – maar ik stel u voor dat u contactpersonen, directe collega’s en desgewenst leidinggevenden van vorige werkgevers benadert. Op die manier kunt u zich een objectief beeld van mij als persoon en als werknemer vormen, wat efficiĆ«nt is en kostbare tijd spaart. Want u kunt alle vragen stellen die u wenst. Ik heb een lijst bijgevoegd met namen en contactgegevens. Mocht u later nog nadere toelichting wensen, dan ben ik uiteraard graag bereid u die te geven.

Mocht de door mij voorgestelde aanpak evenwel toch niet passen in uw sollicitatieprocedure, dan plan ik graag een afspraak met u in om mijn CV nader toe te lichten.

Tot zover.

Ik noemde het hiervoor “het nieuwe solliciteren”. Vindt u het eng? Agressief? Maar is dat juist niet heel erg nodig? Het biedt in elk geval meer openheid van zaken dan tot nu toe in veel sollicitaties te zien en te lezen is. En het is mogelijk ook spraakmakend. En dat is toch wat we graag willen? Of niet soms? Ik ben benieuwd naar uw reacties. En … mocht u zelf nu net op zoek zijn naar een andere job … dan heb ik u misschien op een idee gebracht om uit te proberen en zo in elk geval een uitnodiging te forceren voor een gesprek. Een uitdaging.

Ik wens u een “open (sollicitatie) mind” week toe.

0 reactie(s) op “Het nieuwe solliciteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.