Het nut van job craften

19/10/2021 Leestijd: 3 minuten

Wat is job craften?

Job craften is het analyseren, ontwerpen en aanpassen van je huidige baan binnen de mogelijkheden van je werkgever, om zo een betere match te kunnen maken met je talenten en ambities. Er wordt ook wel gezegd: een leukere baan zonder weg te gaan. Daar is steeds meer vraag naar. Kijk naar de pandemie van de de afgelopen twee jaar; het bracht veel onzekerheid, maar het zorgde er ook voor dat veel medewerkers (al dan niet gedwongen) zijn gaan kijken naar de toekomst van het werk wat ze doen. Veel werknemers onderzochten (al dan niet met de werkgever) hun werk aan de hand van verschillende vragen. Waar zou ik ook goed in zijn? Hoe kan ik mijn werk anders inrichten? In dit artikel omschrijf ik wat je als werkgever en werknemer aan job crafting hebt.

Wat brengt job crafting de werkgever?

Je zorgt dat je medewerkers klaar zijn voor de toekomst en nadenken over waar ze zich in willen blijven ontwikkelen. Ze leren waar ze goed in zijn en in hoeverre dit past bij de organisatie. Dit zorgt ervoor dat medewerkers niet onnodig op hun plek blijven zitten, maar meer aan het werk zijn vanuit talent en ambitie. Ook motiveer je medewerkers door te job craften om na te denken over persoonlijke ontwikkeling. Uit eerder onderzoek is gebleken dat medewerkers die leren job craften meer bevlogen raken en vitaler zijn. Ze laten een lager verzuim zien en zetten graag een stap extra voor de organisatie (de betrokkenheid is hoog). Allemaal positieve ontwikkelingen voor jou als werkgever.

Wat brengt job crafting de werknemer?

Job crafting zorgt bij werknemers voor meer motivatie en betrokkenheid. Ook geeft het inzicht in vragen als: waar zit mijn talent en welke taken geven mij de meeste energie? Waar ben ik al heel goed in en waar kan ik meer op worden ingezet? Zo brengt het zelfvertrouwen en persoonlijke groei. Het gaat dus niet altijd om compleet het roer omgooien, maar ook over stap voor stap tweaken aan de baan waar je in zit, om zo tot meer voldoening en werkgeluk te komen. Hoe deel ik mijn tijd nu in en past dit bij mij interesses en talenten? Als je het op een andere manier gaat aanpakken, kan dit zorgen voor meer tevredenheid in je baan.

Fabels over job crafting

Soms zijn werkgevers huiverig voor job crafting en begrijpen niet goed wat het precies is. Quotes zoals: “Het hoeft toch niet alleen maar leuk te zijn? Het is werk” en “Past dat nog wel in het functieprofiel?” zijn dan veel gehoord. De bedoeling van job crafting is helemaal niet dat je jouw baan totaal op de schop gooit en alleen maar aan het doen bent wat je leuk vindt. Het zorgt er echter wel voor dat je meer gaat werken vanuit je kracht, je talent en gaat kijken naar wat je nog meer kan oppakken. Welke extra taken passen bij jou en hoe zorg je ervoor dat jouw werk toekomstbestendig wordt?,Soms gaat dit om digitalisering, maar ook om wijzigingen in de organisatie waar je als werknemer graag in mee zou willen bewegen.

Neem je werk onder de loep

Heb je medewerkers bij wie het zou helpen om hun werk en baan eens onder de loep te nemen en te bekijken wat er allemaal mogelijk is? Doreen en ik geven een leuke workshop over job crafting. Neem contact met ons op om te bespreken wat jullie wensen en vragen zijn via: www.hrexpertbureau.nl/contact

0 reactie(s) op “Het nut van job craften”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.