Het roer om?!

26/09/2017 Leestijd: 2 minuten

Haal eens diep adem en ruik eens goed… Ruik je de dennennaalden al? Ja, over circa 3 maanden maken we ons weer druk over de tafelindeling van het kerstdiner. Het einde van het jaar nadert!

Tegelijkertijd voelt de kerst nog ver weg. We zijn immers net teruggekeerd van vakantie en proberen met man en macht het goede vakantiegevoel vast te houden. Persoonlijk word ik een beetje moe van alle goed bedoelde tips die tot ons komen om de vakantiedip te voorkomen. Nog erger vind ik het antwoord op de vraag hoe de vakantie was: “Vakantie? Ik ben ‘m alweer vergeten!”. Om aan te tonen dat degene het weer druk heeft en daarmee belangrijk wil zijn. Zucht.

Reflectie na de vakantie

Maar goed, wat ik wil aangeven, is dat tijdens de vakantie, wandelend door de bergen of al mijmerend uitkijkend naar de zonsondergang, we wellicht aan reflectie hebben gedaan. Ben ik gelukkig met wat ik doe? Dat is de kernvraag. Niet voor niets zien we werkend Nederland na de zomerperiode overstappen naar een andere baan.

Als werkgever kun je op dit gevoel inspelen. Het reflectiegevoel is er toch. Dan kun je er beter maar iets mee doen. Als je een vacature hebt is het bijvoorbeeld handig om deze direct na de zomer – nu dus – goed te promoten.

Ga het gesprek aan

Als je naar je organisatie kijkt, wil ik een oproep doen om zelf, dus als werkgever of manager, het gesprek aan te gaan met je medewerker. Heeft de medewerker een reflectiemoment gehad? Blijft de behoefte om een ‘bed & breakfast’ te beginnen een droom of is het een plan geworden? Of mogelijk kleiner, wat zijn de gedachten over de huidige rol en de daarmee gepaarde wensen?

Neem het initatief

Vind je het eng om te doen of zie je het nut er niet van in? De gedachten bij de medewerker zijn er en het helpt niet om krampachtig ervan weg te blijven. Grote kans dat je dan later wordt verrast door een opzegging. In mijn ogen kun je beter echt contact hierover maken. Daardoor merkt dat de medewerker dat hij er toe doet. Een vaak gehoorde klacht (achteraf, bij een opzegging) dat er geen aandacht voor de medewerker zelf is geweest. Tevens weet je dan in hoeverre er nog echt betrokkenheid is.

Dus, kapitein, neem het initiatief tot gesprek en bezorg je zelf daarmee een relaxte kerst!

0 reactie(s) op “Het roer om?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.