HNW: funest voor teams

25/03/2015 Leestijd: 2 minuten

Ik ben erg voor het werken in teams. Met een team kun je alles bereiken. Tenminste als een team ook echt een team is, waarbij de teamleden hun eigen belang ondergeschikt maken aan het teambelang, waarbij teamleden elkaars sterke en zwakke punten kennen én accepteren, waarbij de teamleider onderdeel van het team is en gewoon met zijn voeten in de klei staat. Dan is er echt een team. Helaas is dat bij de meeste organisaties niet zo. Daarom is Het Nieuwe Werken ook zo’n zegen voor veel organisaties.

Ze kunnen dan immers doorborduren op hun jarenlange bedrijfsfilosofie dat individuen op een afdeling met een manager die er nooit is samen een team vormen. Want dat is de praktijk al jaren en het nieuwe werken draagt daar prima aan bij, met de flexplekken, mobile devices, thuiswerkmogelijkheden en managers die zichzelf in veel gevallen gewoon nog old-school opsluiten in hokjes om de voortgangsrapportages van hun team goed te kunnen bekijken en andere belangrijke dingen te doen die in geen geval met het team besproken mogen worden. Want zo gaat het.

‘Verdomme, van Brakel, pak er maar 20’, riep de sergeant-instructeur naar mij, toen ik de officiersopleiding deed op de Koninklijke Militaire Academie. ‘Wat? Ikke?”, riep ik verbaasd. ‘Bek houwen, voorligsteun’, bulderde de sergeant. Ik lag in de opdrukhouding en deed er twintig. Uiteindelijk bleek dat mijn buddy zich niet goed geschoren had. En in een team let je op elkaar. Als mijn buddy zich niet had geschoren, was dat mijn schuld, want ik had dan op hem moeten letten. Zo werkt het in een team.

De teams bij Defensie trekken dagelijks, en op oefeningen letterlijk 24/7 met elkaar op. In moeilijke omstandigheden: met honger, dorst, slaaptekort en in fysiek zware omstandigheden, om dan de opdrachten uit te voeren en de gestelde doelen te halen. Daarvoor wordt geoefend, getraind en veelal ook in de vrije tijd met elkaar opgetrokken, en aan zwakke punten gewerkt. Daarom bereiken veel militairen als team zaken die andere teams nooit zouden bereiken. Ze werken echt samen, trainen en oefenen daarvoor, aangestuurd door een commandant die er al die tijd bij is, en ook honger dorst en slaaptekort heeft.

Bij bedrijven ben ik dat nog nooit tegengekomen. Daarom ben ik zo blij met dat Nieuwe Werken. Als los zand hangt alles aan elkaar vast. Precies zoals het altijd is geweest.

0 reactie(s) op “HNW: funest voor teams”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.