HNW: hype of oplossing?

29/03/2009 Leestijd: 1 minuten

Jaren geleden, toen de oplossing van het Nederlandse fileprobleem veranderde van de uitbreiding van het wegennet naar flexibelere werktijden, kwam Het Nieuwe Werken in bestaan. HNW werd gebracht als flexibeler werken naar tijd en plaats. Weg met de vaste werkplekken en weg met de regel ‘om half 9 beginnen en om 5 uur klaar’.

Flexibiliteit

HNW bleek niet alleen ‘flexibeler werken naar tijd en plaats’ te behelzen, maar ook flexibiliteit in de aansturing, coördinatie en ontwikkeling van medewerkers te behoeven. Verbeteringen en de komst van middelen als de laptop, draadloos internet en tablets hebben dit proces versneld en vergemakkelijkt; je hebt je werk overal en altijd bij je en je kunt overal inloggen en werken. Het leek het einde van de organisaties waar een zoemer de start-, pauze- en eindtijden kenbaar maakt. En waar ongeveer 5 minuten na de zoemer de parkeerplaats leeg is en iedereen tegelijk naar huis gaat.

Advies

Als HR Professionals adviseren we over hoe HNW in onze eigen organisatie in te voeren; we adviseren over nieuwe competenties van medewerkers en leidinggevenden; we begeleiden de managers in hoe om te gaan met HNW en hoe hun managementskills te verbeteren naar deze nieuwe organisatiewerkwijze. En nu we enigszins gewend zijn aan de term HNW, blijkt dat we het vooral vertalen als ‘het recht op thuiswerken’. Daarnaast lijken de overduidelijke investeringen in uitbreiding van ons wegennet (ik hoef maar naar buiten te kijken en zie de bezigheden aan de verbreding van de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven) erop te wijzen dat dit, hoewel geaccepteerde, HNW niet de oplossing is voor ons fileprobleem.

Wat brengt HNW ons dan? Is het een hype? Of toch een oplossing, echter voor een ander probleem dan de files?

0 reactie(s) op “HNW: hype of oplossing?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.