Hoe combineer je werk met je studie?

06/02/2019 Leestijd: 3 minuten

Het studentenleven is enorm druk en soms chaotisch. De lesuren, huiswerk, sporten en leuke dingen doen met je vrienden en familie… je agenda zit compleet volgepland. Op welke manier gaan al deze leuke afspraken betaald worden? Er moet toch tijd vrijgemaakt worden voor een bijbaan. Maar hoe combineer je het werken met je studie? Hierover lees je in dit artikel.

Het begint bij het plannen

Daar heb je het weer hoor, het welbekende plannen. Misschien wel het meestgebruikte woord tijdens je studie of schooltijd. Ik hoor het mijn leraar nog zeggen: “als je beter leert plannen, haal je het volgende tentamen zeker”. Destijds dacht ik dat het plannen voor mij niet werkte, want er kwam altijd wel wat tussen aan opdrachten en zo viel mijn planning weer uiteen. Nu ben ik inmiddels bijna afgestudeerd en begrijp ik heel goed waarom plannen zo belangrijk is. Vroeger vergat ik nog wel eens een afspraak of taak. Sinds ik met een goede planning werk is dat heel anders. En ja, in de planning maak ik ook ruimte voor taken die ik niet direct af krijg. Taken lopen nou eenmaal uit en daar dient ook rekening mee gehouden te worden.

Prioriteiten stellen

Het begint allemaal met het stellen van prioriteiten. Wat is voor jou het belangrijkst? Dat is het middelpunt waar je focus op zou moeten liggen. Dit is uiteraard je studie! Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen hoe belangrijk dit is voor de toekomst. Daarom ga ik het daar ook niet over hebben, maar je studie moet wel centraal staan. Dus vul eerst het aantal uren in wat je aan school wilt besteden om je doelen te bereiken. Heb je moeite met het inschatten hoeveel uur je hiervoor nodig hebt? Vraag dan aan je leraar of een klasgenoot wat zij aanbevelen of hanteren. Zij kunnen je (bijna) altijd helpen, dus wees vooral niet bang om dit te vragen.

Dan ga je verder met de volgende prioriteit. Dit zijn de bijkomstigheden: werken, sporten en tijd doorbrengen met familie en vrienden. Deze zijn allen heel erg belangrijk, dus zorg ervoor dat je hier een balans in vindt. Is het moeilijk te combineren? Probeer dan bijvoorbeeld de ene week meer tijd besteden aan werk, de week erop aan vrienden en familie etc. Dit is hoe ik het persoonlijk doe, zie dit vooral niet als hoe het zou moeten. Misschien werkt het voor jou wel precies andersom, hoe dan ook: prioriteiten stellen helpt wel enorm om structuur in deze activiteiten te krijgen.

Werken naast je studie

Wat voor mij persoonlijk erg heeft geholpen is dat mijn bijbanen die ik heb gehad erg flexibel waren. Er zijn banen die een minimum van 20 werkuren per week hanteren. Als dit past in jouw agenda, moet je dit zeker doen. Maar vaak is dit lastig te combineren met je studie. Zoek een bijbaan die jou erg aanspreekt en kijk daarna of de functie flexibel is. Kun je bijvoorbeeld in de weekenden en in de avonden werken, dan past dit vaak al veel beter in je planning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een horecabaan met (vaak) gezellige collega’s. Ook helpt het als je niet ver hoeft te reizen voor je bijbaan, dat bespaart je weer tijd. Laat je daar overigens niet door leiden, een baan waar je plezier en energie uit kan halen is het belangrijkste.

Kijk bijvoorbeeld ook naar de doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf. Zo kan je aan een bijbaan later misschien wel een fulltime baan overhouden, dat staat super goed op je CV! Werken naast je studie hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je maar de juiste structuur aanhoudt!

0 reactie(s) op “Hoe combineer je werk met je studie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.