Hoe creëer je zelf kansen op de arbeidsmarkt?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Motivatie en inzet is het allerbelangrijkste! Voor iedereen is er een mogelijkheid op de arbeidsmarkt. Je moet erin geloven! Je moet kansen zien, creëren en pakken! Social Media en met name LinkedIn zijn super belangrijk. Relaties in je netwerk moet je koesteren en blijven onderhouden.

Wat kun je daarnaast nog meer doen?

Ik zelf heb een jaar geleden besloten dat “wachten op de dingen die komen gaan” voor mij geen optie is. Ik wil zeker een nieuwe baan, maar feitelijk wil ik een bijdrage kunnen blijven leveren aan de maatschappij, een doel hebben, van toegevoegde waarde kunnen zijn voor anderen. Als dat in een baan lukt, prima, maar zolang dat nog niet het geval was, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Al snel kwam ik via een oud studiegenootje in contact met de projectleider van een project dat een grote Vakbond had opgestart in het kader van ondersteuning van langdurige werklozen uit de bouwsector.

Bedoeling was d.m.v. de inzet van vrijwilligers (met een relevante achtergrond en ervaring), begeleiding van kandidaten ter hand te nemen. Mensen die vaak uit een situatie van faillissement werkloos zijn geworden en op geen enkele manier gebruik kunnen maken van enige vorm van begeleiding of ondersteuning. Vaak gehoorde “klacht” daarbij is dat het UWV niet of nauwelijks iets voor hen doet. Een project dat opgestart werd om als pilot te dienen voor mogelijke toekomstige dienstverlening binnen diezelfde Vakbond.

En wat een dankbaar “werk” is het. Gesprekken met mensen voeren, een stukje “rouwverwerking” begeleiden, mensen helpen met hun CV en motivatiebrieven, netwerk bijeenkomsten organiseren, gebruik maken van je eigen netwerk om mogelijke baankansen te vergroten etc. etc.

Maar ook je eigen netwerk uitbreiden, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe mogelijke kansen voor jezelf creëren… Het mes snijdt dus aan twee kanten. Een absolute aanrader voor iedereen in eenzelfde situatie is dus: blijf niet zitten op de bank, ga op zoek naar waar je van toegevoegde waarde kunt zijn en waar tevens extra mogelijkheden voor jezelf liggen.

Bedenk daarbij dat je moet investeren in vrijwilligerswerk en dat het geen geldelijke beloning oplevert, maar uiteindelijk hopelijk ook voor jezelf tot een positief resultaat leidt.
En als laatste tip: vraag altijd toestemming aan het UWV voordat je met vrijwilligerswerk gaat starten!

0 reactie(s) op “Hoe creëer je zelf kansen op de arbeidsmarkt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.